Helyi közélet

2015.11.11. 14:48

Az értékes templohoz méltó környezetet alakítottak ki

Körösszegapáti - Felújított templomudvart és szabadidőkertet avattak a körösszegapáti ortodox vallásúak. Három év kitartó munkájának eredményeként valóságos csodabirodalommá alakították az országhatármenti település ortodox templomának udvarát. Amikor dr.

Körösszegapáti - Felújított templomudvart és szabadidőkertet avattak a körösszegapáti ortodox vallásúak.

Három év kitartó munkájának eredményeként valóságos csodabirodalommá alakították az országhatármenti település ortodox templomának udvarát.

Amikor dr.Origen Sabau Körösszegapáti ortodox közösségének tisztelendője elmondta, hogy a magyar és román határon átnyúló együttműködési program keretében akarja a templom környékét kulturált területté kialakítani, sokan kételkedtek ennek sikerében. Amikor elkezdődtek a munkálatok, akkor tudták meg igazán az egyház tagjai, hogy milyen hatalmas munkába kezdtek. Így újult meg a templomkert kerítése, a parókia udvara.

A nagy munkálatokat csak akkor láthatták, ha bementek a templomkertbe. Ott egy csodálatos kulturparkot alakítottak ki, ahová a hatalmas, Máramarosikapu alatt áthaladva lehet bejutni. Van ott minden, ami a pihenéshez, kikapcsolódáshoz, kell. A régi nádas helyén egy nagy tavat alakítottak ki, a tó közelében a főzéshez és sütéshez tüzelőhelyek, hozzá padok és asztalok.

Egy tetőalatti részen – ide nézőtér is készült – templomi misét, vagy más jellegű rendezvényt lehet tartani. Mindezek mellett sok fát, bokrot és évelő virág ültettek.

Hatalmasat fejlődtek

A Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke, Siluan atya elmondta, hogy ez a létesítmény a helyi románok öröme, de ez a nagyon szép és értékes terület az egész falu lakosságának, illetve a környék lakóinak a pihenését, szórakozását segítheti. Victor Micula, Románia budapesti nagykövete megjegyezte: az apátiak ortodox temploma eddig belsőleg a környék legszebb és legértékesebb volt. Mostantól ehhez méltó külső környezet is társul.

Tarsoly Attila, a település polgármestere örömét fejezte ki a park láttán, mert ez a létesítmény a település értékeit gyarapítja. Ami pedig évtizedekkel ezelőtt szinte elképzelhetetlen lett volna, egy romániai nagyváros és egy magyarországi kistelepsülés Biharban egy célért, a környezet megújítása céljából és a turisztikai hely kialakításáért tevékenykedjen, most megvalósult. Ez pedig azt igazolja, hogy hatalmasat fejlődtek a határon átnyúló kapcsolatok.

HBN–Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában