Helyi közélet

2015.11.04. 09:38

Ahol a „plusz” bármennyi lehet

Debrecen, Bocskaikert – Eredeti, ma is hallgatható zenei hangzás, időtálló szövegek és az élő zene varázsa – ebben állhat a titok.

Debrecen, Bocskaikert – Eredeti, ma is hallgatható zenei hangzás, időtálló szövegek és az élő zene varázsa – ebben állhat a titok.

Ötvenen túl is van élet, halljuk gyakran, sőt, előfordul, hogy akkor kezdődik csak igazán a tánc! Elsősorban most nem feltétlenül a személyes létre, hanem a fél évszázadán nemrég túllépő debreceni rockzenei életre gondolnánk – persze a zenei, illetve a személyes sors összefonódik…

Se szeri, se száma nem volt az eltelt ötven évben az igyekvő bandáknak a cívisvárosban, s arra is van több szép példa, hogy a hőskorszak képviselői ma is ifjonti lelkesedéssel kezelik a hangszert. Létezik köztük egy zenekar, melynek neve 50+, és az utóbbi időkben egyre többet hallat magáról bocskaikerti törzshelyén túl is, nemrég például a cívisváros főterén léptek fel.

Beléjük égett

– Az „50+” név egyfelől tisztelgés az 50 éves a debreceni rockzene elnevezésű mozgalom előtt – erősíti meg érdeklődésünkre Kovács Zoltán, a formáció dobosa. – 2013-ban kezdett próbálni a zenekar, az akkori tagok szinte mindegyike aktív részese volt az előző ötven év debreceni rockéletének. Olyan zenekarokban játszottak anno, mint például a Mercur, a Lux vagy éppen a Junior. Másfelől utal a tagok (átlag)életkorára is, ahol a „+” bármennyi lehet – teszi hozzá.

Gondoljuk, nem lehet véletlen, hogy az 50+ kifejezetten a 60–70-es évek beat-pop-rock klasszikusainak élő tolmácsolását tűzte zászlajára. – Mi abban az időben voltunk a zenére (is) legfogékonyabb életkorban, ezért az égett belénk, illetve annak idején is jórészt ezeket a dalokat játszottuk az akkori zenekarainkkal – magyarázza Kovács Zoltán.

Az említett irányzatok azóta is képesek tömegeket megmozgatni, halhatatlan mivoltukat gyakran emlegetik. Az 50+ dobosa szintén bólogat, amikor ezt fölvetjük, s röviden két példát említ: – A Beatles dalai ma is jól szólnak és értéket képviselnek! Csakúgy, mint – magyar vonatkozásban – például az Illés zenekaréi. A szövegeik talán soha nem voltak olyan időszerűek, mint manapság! Ha össze kellene foglalni, talán akképp ragadható meg az efféle muzsikának a titka: az eredeti, ma is hallgatható zenei hangzás, időtálló szövegek és az élő zene varázsa – vélekedik a zenész.

Kimeríthetetlen forrás

A varázsban volt részük – és osztottak is belőle – bőven szeptember elején, amikor Debrecen főterén léphettek fel egy gasztronómiai fesztiválon. – Rendkívüli érzés volt. Tudása legjavát nyújtva mindent megtett a zenekar a jelenlévő, nem kis létszámú közönség szórakoztatására. És ez sikerült is! – emlékezett vissza Kovács Zoltán.

A siker persze megerősítést nyújt neki és zenésztársainak a folytatáshoz (november 6-án, pénteken például a debreceni Kosár klubban hallhatjuk őket). – Az eddigiek csiszolgatása mellett újabb és újabb egykori sikerdalokat igyekszünk beilleszteni a műsorba; annak a két évtizednek a dalai kimeríthetetlen forrást jelentenek. Sokat most fedezünk (újra) fel, hogy milyen kiválóak is voltak. Friss élményként csodálattal éltük meg az egyik utóbbi bulinkon, hogy egy tízéves körüli kislány velünk együtt énekelte (és betéve tudta) a klasszikus beatkorszak, az Illés, az Omega és a Metró zenekarok slágereit – idézte fel a dobos, majd hozzáfűzte: – Szeretnénk minél több helyre eljutni és átadni a jelenlévőknek azt az érzést, amelyet ez az értékes és ma is halhatatlan muzsika képvisel.

HBN-FGY

Az 50+ jelenlegi tagsága

Dudás János (gitár, ének, vokál), Árvai János (basszusgitár, gitár, ének, vokál), Kovács Zoltán (dob, ének, vokál), II.Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában