2015.11.15. 19:09
A nyugdíjas hobbiszakács receptje adta az országtorta alapját
Tiszafüred - Soós Lajos nyugdíjas és kedvtelésből főzöget, akár nagyobb települési rendezvényeken is. Mi a Tiszafüredi Ősz eseményen találkoztunk vele, ahol köleslepényt kínált a sokadalomban.
Tiszafüred - Soós Lajos nyugdíjas és kedvtelésből főzöget, akár nagyobb települési rendezvényeken is. Mi a Tiszafüredi Ősz eseményen találkoztunk vele, ahol köleslepényt kínált a sokadalomban.
Megtudtuk tőle, hogy az, amit ezúttal készített, a három évvel ezelőtti országtorta alapreceptje. Azt elküldte egy mestercukrásznak, aki az alaprecepten szinte semmit sem változtatott, csupán az ízesítését és a megjelenítés módját „írta át”, az utóbbit viszont alaposan.
A köles egyébként az alföldi ember tradicionális étke, a rizs elterjedése előtt szinte minden nap asztalra került. Termesztése egyszerű, évente többször is betakarítható. Akár édesen, akár sósan kiváló ételeket lehet belőle főzni. Könnyen emészthető, a magas rost tartalma miatt a gyomor és a bélrendszer tökéletes karbantartója, mi több, még a vércukorszintre is jótékony hatással van.
Soós Lajos családi receptgyűjteményében egy sós és egy édes kölesétel szerepel. Alapvető, hasznos tanácsként mondja: a kölest a felhasználás előtt minden esetben alaposan meg kell mosni. A másik alapvetés pedig az, hogy 1 kilogramm köles 4 liter folyadékot vesz fel főzés közben.
Édes köleslepény
Hozzávalók:
Elkészítés módja: A kölest a tejben sűrű és puha állapotáig főzzük úgy, hogy a citrom reszelt héját, a vaniliáscukrot és a cukrot a készítés elején beletesszük a tejbe. A tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Az elkészített köleskásához a tojássárgáját hozzáadjuk, azzal egyneművé kavarjuk. A kivajazott vagy kimargarinozott tepsibe körülbelül 3 centiméter vastagon egyenletesen szétterítjük, a tojásfehérjéből készült habot egyenletesen szétterítjük a tetején, majd közepes lángon 30-40 percig sütjük. Ízlés szerint gyümölccsel, túróval, lekvárral, tejföllel vagy szörppel ízesíthetjük a köleslepény-szeleteket.
Bográcsos köles
Hozzávalók:
Elkészítés módja: A szalonnát tepertőre sütjük a bográcsban, a szalonnadarabokat kivesszük. A kölest a forró zsírba tesszük, folyamatosan kavarjuk, néhány perc alatt felszívja a zsírt és kissé megpirul a köles. Hozzáadjuk a vizet és a fűszereket, majd addig főzzük, amíg a köles puha, pergős nem lesz. Ezt követően mellétehetjük a kisütött szalonnadarabokat.