Helyi közélet

2015.10.21. 07:59

Szebbek lesznek a buszvárók

Debrecen - Sikerült kompromisszumos megállapodásra jutnia a DERKE-nek és a város vezetőinek.

Debrecen - Sikerült kompromisszumos megállapodásra jutnia a DERKE-nek és a város vezetőinek.

Középiskolás diákok újítottak fel egy buszvárót a Kishegyesi úton, a Dorottya utcával szemben. A fedett utasváró rendbetételét az 50 órás közösségi szolgálat keretében vállalták a tanulók – tájékoztatott a munkát szervező Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület, a DERKE elnöke. Jónás Zoltán elmondta: az utasváró oldalfaláról eltávolították a leváló régi festékdarabokat, a kisebb rozsdafoltokat, majd kívül-belül átfestették a lemezeket.

Léket kapott?

A Derke „Az én megállóm!” elnevezésű program keretében – erre egyébként pályázaton nyertek pénzt – diákok bevonásával eredetileg 27 buszmegállót akart felújítani, de a város tavasszal váratlanul nemet mondott a kezdeményezésre. Ezután az önként jelentkezett fiatalok a Nagyállomás egyik, a peronokat elválasztó kerítését festették újra.

A civil szervezet és a polgármesteri hivatal illetékesei a tavasz óta eltelt időben tisztázták a „félreértést” és kompromisszumos megállapodásra jutottak. Az egyedi kivitelezésű megállók létesítéséhez ezután sem járul hozzá a város. (Az volt a terv, hogy például a tűzoltóságnál lángokat és tűzoltó autót ábrázoló festés készülne.) Ugyanakkor a diákok azokban a buszmegállókban dolgozhatnak, amelyek nem ütköznek a város megállókarbantartási tervével – ismertette Jónás Zoltán. Mivel maradt még egy kevés a pályázati pénzből és a Derke saját költségvetéséből 30 ezer forintot biztosít erre, további, legalább négy megálló is megszépülhet. Még az idén sorra kerülhet szintén a Kishegyesi úton, a Gyepűsor utcai váró, jövőre pedig a felújításokhoz virág ültetés is kapcsolódhat.

HBN–OCs


Három iskolából

A Kishegyesi úti buszváró átfestésében a Debreceni Szakképző Centrum Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola, a Debreceni Szakképző Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, valamint a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola öt diákja vett részt.



Miért nem lehetett?

A polgármesteri hivatal illetékese áprilisban ezt közölte: az önkormányzat és a Derke képviselői közötti személyes egyeztetés során az egyesület nem tudta meghatározni azt, hogy a pályázat lejártát követően az egyedi festéssel ellátott utasvárók további karbantartását, a felszerelt OSB-lapok eltávolítását, az elültetett évelő növények gondozását ki végezné.Az önkormányzat folyamatosan a kényelmesebb, biztonságosabb közlekedési viszonyok megteremtésére törekszik. Arról folynak tárgyalások, hogy a városba még több új, fedett utasvárót helyezzenek ki – tudatták tavasszal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában