Helyi közélet

2015.10.05. 16:38

Séfakadémia az egyetemen az egészséges közétkeztetésért

Debrecen - Csaknem 150 szakács és cégvezető tanulta meg a kéthetes képzésen hogyan kell egészséges, finom, és mutatós ételeket készíteni akár egy menzán is.

Debrecen - Csaknem 150 szakács és cégvezető tanulta meg a kéthetes képzésen hogyan kell egészséges, finom, és mutatós ételeket készíteni akár egy menzán is.

A Debreceni Egyetem nyáron indított programot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés - Egészségügyi Intézettel, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézettel közösen a közétkeztetés minőségi fejlesztésére. Ennek részeként indult képzés élelmezésvezetők és séfek számára, melyen három alkalommal csaknem 150-en vettek részt szeptember 18. és október 2. között az egyetem Böszörményi úti campusán található Agrár Étteremben.

Az oktatás első felében a Debreceni Egyetem szakemberei – Stündl László, Szalayné Kónya Zsuzsanna és Asztalos Árpád – tolmácsolásában ismerhették meg az érdeklődők az új programot, valamint a közétkeztetésről szóló rendelet előírásait, tiltásait, a szakhatósági ellenőrzés módszertanát, illetve a diétás étkeztetés módját és jelentőségét. Majd oktatófilmet láthattak a korszerű és egészséges táplálkozásról.

A képzés második részében a résztvevők a közétkeztetési rendelet előírásai alapján egy tízórai-uzsonna (diós sajtkrém teljes kiőrlésű kenyérrel), egy leves (bazsalikomos paradicsomleves betűtésztával), két főétel (roston sült harcsafalatok, fokhagymás parajos metélttel és provence-i pulykafalatok zöldsalátával) és egy desszert (vaníliás barackos piskótakocka) elkészítését tanulták meg. A bemutatott ételeket vagy azok egy-egy részletét a konyhák sajátosságait, a beszerzési lehetőségeket és a fogyasztók elvárásait figyelembe véve lehet variálni, illetve érdemes továbbgondolni. A gyakorlati képzést Gyurján Zsolt, Herendi János, Udvardy Attila mesterszakácsok tartották.

A képzés alatt receptkönyv, mesekönyv, számos tanulmány, tananyag, oktató- és reklámfilm, valamint ételválasztó applikáció is készült. A receptgyűjteményt a Debreceni Egyetem területén szolgáltatást végző Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. séfjei állították össze az új közétkeztetési előírások alapján. Az ebben szereplő ételek a friss, idényjellegű és egyes méltatlanul mellőzött hazai élelmiszerek felhasználásával készülnek. A könyvből elsősorban hagyományos ételek új megközelítésű elkészítési módját lehet megtanulni, úgy hogy azok ne csak egészségesek, hanem ízletesek is legyenek, és akár több száz adagban is mutatósan tálalhassák a fogásokat, még az iskolai menzán is.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában