Helyi közélet

2015.10.15. 14:27

Óriási az érdeklődés az Őszi Tárlat iránt

Debrecen – Cél volt, hogy a beküldők mindegyike szerepeljen a tárlaton.

Debrecen – Cél volt, hogy a beküldők mindegyike szerepeljen a tárlaton.

Több mint 60 éves múltra tekint vissza a Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat, amelyen idén 117 alkotó 132 munkája látható. – Rekordszámú alkotó szerepel az idei tárlaton. Emiatt talán zsúfolt benyomást kelt a kiállítás, ám én inkább azt mondanám, hogy feszes lett. Ez az éppen befogadható méret még ebben a kiállítótérben, a Belvárosi Galériában. S látható az is, hogy kinőttük a kereteket, mert óriási az érdeklődés. Egyre többen szeretnék megmutatni magukat, hiszen egy esztendőben egy alkalom adódik arra, hogy hivatásos és amatőr alkotók közösen állíthatnak ki. 300-nál is több művet bírált el a zsűri.

Ezért tágítottuk ki a tárlat kereteit, s többek között ezért is kapcsolódott be a Vasutas Egyetértés Művelődési Központ, amely egy első kiállítás megszervezésére jogosító díjat ajánlott fel – magyarázta Gyöngy Péter, a tárlat rendezője a kiállítás pénteki megnyitója után.

Minőségi fejlődés

A szakmai zsűri tagjai Balogh Géza festő- és Tamus István grafikusművész voltak, Gyöngy Péter pedig a Debreceni Művelődési Központot (DMK) képviselte. – A válogatásnál komoly minőségi szelekció érvényesült, de az is szempont volt, hogy lehetőleg minden jelentkező jelenjen meg egy művel a tárlaton. Én talán egy kicsit még szigorúbb lettem volna. Egy vagy két esettől eltekintve a zsűri döntései egyhangúak voltak, hozzá kell tenni, hogy mind Balogh Géza, mind Tamus István rutinos döntnököknek számítanak.

A DMK művelődésszervezője szerint évek óta markánsan jelenik meg a tárlaton a festészet és a grafika, az iparművészet viszont kevéssé. Kevesebb a fotóművészeti alkotás is, ám voltak évek, amikor egyáltalán nem fogadott a zsűri ilyen képeket.

A szakember a díjazottak alkotásaira külön is felhívta a figyelmet, ám figyelemre méltónak tartja Wrábel Erzsébet finom munkáit és L. Ritók Nóra grafikáit. – Az elmúlt évek felhozatalával összehasonlítva a színvonalat tekintve előkelő helyen szerepel az idei tárlat, sőt évről évre minőségi fejlődést látok – jegyezte meg Gyöngy Péter. A kiállítás október 30-ig látogatható hétköznapokon 10 és 18 óra között.

HBN–SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában