Helyi közélet

2015.10.26. 09:27

Nyúl helyett struccot húztak elő a kalapból

Monostorpályi - A polgármesterrel utánaszámoltunk a költségeknek.

Monostorpályi - A polgármesterrel utánaszámoltunk a költségeknek.

A nyáron kezdték el Monostorpályiban a strucctenyésztést a nánási farmon elsajátított ismeretekkel és az onnan származó félszáz fiókával, amik mára már az 50-60 kilós súlyt is elérték. Legalább ugyanennyi idő azonban, mire vágósúlyba (100 kiló fölé) kerülnek.

– Most az ötven madár egy hét alatt 2-3 mázsa takarmánnyal még megelégszik, de ahogy nőnek, úgy kell egyre több. A fiókáknál ráadásul nem lehet „elspórolni” az indítótápot. Szerencsére tudunk az állatoknak friss lucernát adni, de az lenne az igazi, ha a tengerit, rozsot, árpát is magunk termelnénk meg. És persze minél több strucc van egy telepen, annál kifizetődőbb a tartás. Nem ad azonban 20-30 embernek munkát, nálunk jelenleg hárman vannak rájuk, s akár 100-at is tudnának gondozni ennyien. Akkor érné meg a legjobban, ha legalább 150-200 madarunk lenne, de mindent összevetve még így is marad 50-60 ezer forint rajtuk darabonként – mondta Szabó József polgármester, hozzátéve: eredetileg nyulakkal akartak foglalkozni, de arra nem volt pályázati lehetőség.

Nem veszélytelen

– Amíg a közfoglalkoztatási programban meg lehet pályázni, érdemes megpróbálni, de kellenek olyan emberek, akik szeretik az állatokat és nem félnek. Mert a struccok tudnak veszélyesek is lenni (rúgnak, csípnek). Ha például a gondozó nem mindig ugyanabban a ruhába megy be, pórul járhat. Nálunk is megtörtént, de szerencsére nem lett nagyobb baj, csak kitoszigálták a karámból az embert – magyarázta, hozzátéve: bízik benne, hosszútávon szociális szövetkezetté alakulhatnak, s még több madárral, még több embernek adhatnak munkát.

HBN-SZFÁ


Úttörő szerepet vállalva keresik a „struccozás” még jövedelmezőbb lehetőségeit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában