Helyi közélet

2015.10.14. 18:14

Nem akármilyen gyűjteményt hagyott Szoboszlóra a festőművész

Hajdúszoboszló - Ajándékozással került a helyi önkormányzat birtokába a közel 20 éve alapított Nemzetközi Modern Múzeum képzőművészeti gyűjteménye.

Hajdúszoboszló - Ajándékozással került a helyi önkormányzat birtokába a közel 20 éve alapított Nemzetközi Modern Múzeum képzőművészeti gyűjteménye.

Az erről szóló tárgyalások Kádár József festőművész és dr. Bihari-Horváth László, a Bocskai István Múzeum igazgatója között több mint egy évig tartottak, és szeptember végén zárultak le. A gyűjtemény 174 tételből áll, abban festmények, grafikák, szobrok, könyvtárgyak egyaránt szerepelnek, amelyek becsült értéke összesen mintegy 20 millió forint.

A jelentős vagyoni értéket képviselő gyűjteményt a művész ellenérték nélkül adományozta a városnak. A gyűjtemény kezelését és a kiállítás üzemeltetését továbbra is a Bocskai István Múzeum végzi. A vagyonkezelési szerződést október 8-án tartott ülésén tárgyalta a képviselő-testület.

A gyűjteményben Kádár József saját művei mellett Picasso- és Chagall-alkotás is szerepel. A Nemzetközi Modern Múzeum Kádár József művész kezdeményezésére nyílt meg 1996-ban a fürdővárosban. Kádár József grafikus, festő, fotó- és szobrászművész életének 1939 és 1954 közötti szakaszát töltötte Hajdúszoboszlón.

A modern művészettel, az elektrografikával párizsi tartózkodása alatt ismerkedett meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában