Helyi közélet

2015.10.17. 17:53

Megünnepelték az Orsolya napot

Debrecen-Ondód - A káposztával és sonkával töltött hortobágyi palacsinta nyerte az ondódi főzőversenyt.

Debrecen-Ondód - A káposztával és sonkával töltött hortobágyi palacsinta nyerte az ondódi főzőversenyt.

Orsolya napi vigasságok címmel főzőversenyt rendeztek az Ondódi Közösségi Házban szombaton. Új Judit, a Debreceni Művelődési Központ művelődésszervezője a helyszínen elmondta: a rendezvényen káposztás ételeket készítettek, melyeknek most van a fő szezonja, eljött a káposzta betakarítás időszaka.

Kovács Edittől, az Ondód Jövőjéért Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy öt csapat főzött, az eső ellenére mindannyian a szabadban. A versenyzőknek sátrak nyújtottak némi védelmet. Készült például csülkös káposzta, frankfurti leves, káposztás nokedli és versenyen kívül toroskáposzta. Az érdeklődők száma 40-50 körül mozgott a 780 fős településrészen.

– A győztes a káposztás rolád lett – árulta el Hernádi Zoltán, a környék önkormányzati képviselője, a főzőverseny zsűrijének tagja. Hozzátette: az ilyen rendezvények a közösség tudat erősítése szempontjából fontosak. Ezt szolgálja a közösségi ház udvarán mostanra elkészült és felavatott tűzrakóhely is – fogalmazott.

A legjobban főző Bordás Gábornéval az épület előtti udvaron találkoztunk. Miközben feltálalt nekünk egy adag káposztás hortobágyi palacsintát és köretnek némi tört burgonyát, elárulta a receptet. Elmondása szerint a sós palacsintába ebben az esetben nem pörkölthúst kell tölteni, hanem apróra vágott édes káposztát, sonkát és némi füstölt sajtot. Ezután ugyanúgy bepanírozható és megsüthető forró olajban mint a hagyományos hortobágyi húsos palacsinta.

– A kombinációt férjemmel együtt néhány éve Hajdúhadházon az ottani Káposztás Napokon találtuk ki, ami gyorsan családunk kedvence lett – jelentette ki.

Bordás Gáborné nyereménye egy Orsolya nap alkalmából szépen kifestett, feldíszített fakanál és egy üveg vörös bor volt. Utóbbi fogyasztása közben további új recepteket lehet kitalálni.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában