Helyi közélet

2015.10.05. 17:14

Matula-napok immár tizenharmadjára

Debrecen - Szabó Magda regényében szereplő Matula adta az iskolanapok elnevezését.

Debrecen - Szabó Magda regényében szereplő Matula adta az iskolanapok elnevezését.Ünnepélyes pillanatok, magasztos események, megemlékezések, szórakozás, sport – ez mind beletartozik a vasárnap kezdődött és szombaton záródó Matula-napok eseménysorába, amelyet az idén már a 13. alkalommal rendez meg a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma. A programok időtartama minden évben Szabó Magda Kossuth-díjas írónő, az iskola egykori diákjának és későbbi tanárának a születésnapja (október 5.) és Dóczy Gedeon névnapja (október 10.) köré szerveződik.

Az eseménysor a Református Kistemplomban ünnepi családi istentisztelettel kezdődött. A hét elején megemlékeznek az aradi vértanúkról, megkoszorúzzák Dóczy Gedeon iskolai domborművét és sírját, továbbá Szabó Magda sírját. A Dóczy Galériában Fülöp Sándor alkotásaiból „Szülőföldem” címmel nyílik kiállítás. Szabó Magda írónőre a városi gimnáziumok számára rendezett irodalmi-történelmi emlékversennyel emlékeznek. Az iskola hajdani és mai diákjai közül híres sportolók (olimpikonok, világbajnokok) emléktábláját avatják fel az épületben, a mai tanulók tornabemutatója után. A sporthoz tartozik még a „Dóczy-Kupa” döntője (tanár-diák focimeccs), ahol Dombi Tibor válogatott labdarúgó lesz a vendég. Zárórendezvény a végzős osztályok szalagtűző ünnepélye.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában