Helyi közélet

2015.10.04. 13:55

Magyar Szürkebarátok találkozójától pezsdült fel a Hortobágy

Hortobágy - Kulturális és gasztronómiai eseménynek adott otthont Hortobágy.

Hortobágy - Kulturális és gasztronómiai eseménynek adott otthont Hortobágy.

A közös múlt, az állattenyésztés fontossága, a pásztorhagyományok kultúrája és legfőképpen a szürkemarhatartás ősi tudománya fogja össze a Hortobágyhoz kötődő huszonnégy települést. Őket, pontosabban a településeket képviselő hagyományőrzőket, főzés tudományában jeleskedőket, valamint a település vezetőket hívta össze egy hagyományőrző napra a puszta falujának önkormányzata. A szombaton első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseménynek találóan a Magyar Szürkebarátok nevet adták.

– A múltból eredően ezeknek a településeknek nagy a felelősségük is, hiszen a hagyományt tovább kell vinni, tovább kell adni – hangsúlyozta Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere, aki elmondta azt is, hogy a Hortobágyhoz kötődő településen kívül két vendéghelység is elfogadta a meghívást. Mégpedig az érmelléki Szalacs, ahol a hortobágyi kilenclyukúhoz hasonló híd áll, csak az éppen négy lyukú. Továbbá eljött Balatontördemic polgármestere is, a szürkebarát bor hazájából.

Tűzről Pattantak és Ökörkör

Az eseménynek a víziszínpad melletti térség adott otthont, ahol a helyszín központi részén felállított alkalmi színpadon egymást váltották a Hortobágy-melléki települések hagyományőrző- és kulturális csoportjai. Volt szürkemarha árverés is, ahol két, hatalmas állat cserélt gazdát. Mindeközben a települések, civil szervezetek sátraiban zajlott az élet. A tájegységre jellemző ételeket főztek bográcsokban, üstökben, illetve sütöttek tepsikben. Szilasi Sándor például babos marhacsülköt készített.

Kulcsár Zsolt csapatával, a Tűzről Pattantakkal, szürkemarhapörköltet főzött. Voltak vendégek Hajdúböszörményből is a város önkormányzatáról, valamint a kertbarátkörből, összesen úgy negyvenen. A hajdúk fővárosából érkezetteket Fodor Pálné fogta össze, az ő vezetésével ugyancsak szürkemarhapörköltet főztek, mégpedig hagyományos módon, a tájegységre jellemző fűszerezéssel. Persze megjelent a reformtáplálkozás is az eseményen: az Ökörkör elnevezésű csapat például zöldséges lapcsánkát sütött növényi olajban. És hogy az iskolák se maradjanak le a hagyományőrző eseményről, itt volt a balmazújvárosi Veres Péter szakközépiskolai csapata is.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában