Helyi közélet

2015.10.05. 07:56

Ki tehet róla, s ellene

<em>„Ki gépen száll fölébe …annak mit rejt e térkép?” Pöttyöket, amely fölé érve – egy óceánnal arrébb, a Fehér Ház egyik asztalánál hozott, vélhetően legjobb szándékú döntés alapján – meg kell nyomnia egy gombot és kieresztenie a repülőből egy rakétát.</em> Horváth Borbála jegyzete.

„Ki gépen száll fölébe …annak mit rejt e térkép?” Pöttyöket, amely fölé érve – egy óceánnal arrébb, a Fehér Ház egyik asztalánál hozott, vélhetően legjobb szándékú döntés alapján – meg kell nyomnia egy gombot és kieresztenie a repülőből egy rakétát. Horváth Borbála jegyzete.

Annak viszont, aki a bomba alatti pers­pektívából figyeli az eseményeket egy afganisztáni kórház ápolójaként, az ágyban fekve égő, ordító betegeket, a műtőasztalon elhunyt pácienst, agonizáló kollégát és lángoló épületet – gyógyítóeszközöket, berendezéseket – jelent. A kunduzi bombatámadásban tizenkilencen meghaltak, köztük tizenkét orvos, ápoló és harmincan megsebesültek. Jecs Zoltán túlélte és a fentiek szerint mesélt az esetről. Micsoda erő van abban, aki ezek után sem dobta sarokba a gumikesztyűt és szállt fel az első haza induló járatra. Nem uralkodott el rajta az indulat, miszerint Magyarországról odautazott, kockáztatja az életét és még azoktól is van félnivalója, akikkel egy oldalon küzd. Ki a felelős? Hogyan lehet jól segíteni a polgárháború sújtotta területeken? Egyáltalán kinek kell megoldást találnia? Illő lenne konklúzióval zárni egy véleményformáló írást, de e történetben csak kérdőjelek vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában