Helyi közélet

2015.10.22. 16:06

Fegyházra ítélték a "parókás rablókként" ismert házaspárt

Debrecen - A házaspár szándékosan idős embereket szemelt ki.

Debrecen - A házaspár szándékosan idős embereket szemelt ki.Az elsőfokú vádlottra kiszabott 9 év 6 hónap fegyházbüntetést helybenhagyta, a másodrendű vádlott 9 év 2 hónapos szabadságvesztését 8 évre enyhítette a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék az idős embereket kirabló házaspár ügyében; a csütörtökön kihirdetett ítélet jogerős.

A házaspár tavaly két idős asszonyt rabolt ki a megyeszékhelyen, ajándékcsomag ürügyén jutottak be hozzájuk, megkötözték őket és értékeiket elvitték. Előzetesen parókát vásároltak, a férfi szakállat növesztett.

Sz. Sándort és Sz. Sándornét két rendbeli, felfegyverkezve, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére társtettesként elkövetett rablás bűntettében, valamint egy rendbeli aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. A dr. Kovács Péter vezette büntető tanács indoklása szerint a feleség esetében a vádlott részbeni bűnsegédi magatartása és cselekvőségének kisebb foka alapján, az ítélet belső arányosságát szem előtt tartva történt az enyhítés.

Késsel fenyegettek

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2014 tavaszára nehéz anyagi körülmények közé kerültek. Sz. Sándor feladta állását, majd más kiutat nem találva elhatározta, hogy idősek lakásába bejutva tulajdonítanak el értékeket.

2014. május 16-án egy 84 éves asszonyhoz jutottak be, a férfi felszólította, hogy adja át a lakásban tartott pénzét, felesége a szobában kezdett kutakodni. Sz. Sándor az idős nő nyakában lévő arany nyakláncot is levette, mire a sértett ellenszegült, így dulakodás alakult ki, majd a férfi egy 15 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel fenyegette meg. Végül ragasztószalaggal összekötözte a lábait, a két kezét, szájára egy atlétát kötött. A két vádlott mintegy 400 ezer forint értékű pénzzel, ékszerrel távozott úgy, hogy a sértettet mozgásképtelen állapotban hagyták a helyszínen.

Miután felélték a pénzt, újabb hasonló bűncselekményt követtek el. Július végén egy 74 éves nőhöz mentek be, a nyakához szorított késsel fenyegették, s távozás előtt a férfi szigetelőszalaggal összekötözte a kezeit, száját egy selyemsállal kötötte be, majd felesége elvágta a vonalas telefon vezetéket. Innen 210 ezer forint készpénzzel és 90 ezer forint értékű ékszerrel távoztak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában