Helyi közélet

2015.10.13. 09:11

Így lehet tisztes haszon a napraforgón

Debrecen - Az utóbbi években stabilan nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon.

Debrecen - Az utóbbi években stabilan nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon.

Az ipari növény egyre népszerűbb a gazdák körében, mivel biztos jövedelmezőséget jelent még az ideihez hasonló szélsőségesen száraz években is. Hogyan alakultak a 2015-ös termésátlagok?

Az aszály ellenére

Az ideihez hasonló száraz évek kevésbé viselik meg a napraforgót, ezért még az aszály által leginkább sújtott területeken is maximum 20 százalékos terméskieséssel számolhattak a gazdák. Annak ellenére, hogy csak 4-5 évente lehetne visszavetni, a napraforgó vonzó kultúra a termelőknek. Stabil és kiszámítható jövedelmezősége miatt pedig tovább nőhet a népszerűsége. Az országos termésátlag várhatóan 2,5 tonna körül fog alakulni, de vannak megyék ahol jelenleg 3 tonna fölötti termésszinteket értek el. A száraz időjárás miatt nehéz volt a gyomirtás, csapadék nélkül ugyanis a kezelések hatékonysága nem volt kielégítő. Az egyszikű gyomokkal még úgy, ahogy boldogultak a gazdák, de a parlagfűvel szemben sok helyen eredménytelenek voltak a kezelések.

Többet vethetnek

Ma már olyan napraforgók is elérhetők, amelyek állományban gyomirthatók és több mint 10 éve megjelentek az úgynevezett imidazolin-rezisztens hibridek is. Emellett az elmúlt években jelentős volt az úgynevezett magas olajsavtartalmú (HO) napraforgók térhódítása. Mivel ezek a termények jelentős felárral értékesíthetők, a magas olajsavas vetésterület további növekedésével számol a szakma. Szakemberek úgy vélik, hogy a napraforgó vetésterülete a következő években nőhet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában