Helyi közélet

2015.10.11. 12:59

Galagonya, a tündérek fája

Debrecen - Terepszemle Stúdió: virág és fogyasztható termése egyaránt alkalmas a szív bajainak gyógyítására.

Debrecen - Terepszemle Stúdió: virág és fogyasztható termése egyaránt alkalmas a szív bajainak gyógyítására.

A domboldalak menyasszonyaként emlegetik, amikor májusban fehér virágai ellepik a tájat, legyen az valóban domboldalon, erdőszélen vagy sövényekben, de őszre az életteli piros bogyók már inkább Weöres Sándor misztikus hangulatú gyermekversét juttathatják eszünkbe. Eszerint őszi éjjel izzik a ruhája, reszket magába, hogyha a Hold rá fátylat ereszt, lánnyá válik, sírni kezd. A galagonyáról szóló költemény jelentésének megfejtése számos irodalmárnak okozott fejtörést, de a természettudományok ismerői valószínűleg jóval egyszerűbben találnak magyarázatot a jelenségre. A fátyol az őszi ködöt jelentheti, a könny­cseppek pedig a lecsapódó párát, ami ha úgy tetszik, profán értelmezés, de a maga módján ugyanúgy lírai jelenségre utal.

Orvoslásban használják

A galagonya misztikussága régi keletű, Írországban a tündérek fájának nevezték, Görögországban rontás elleni védelmezőként függesztették gyermekek bölcsője fölé, de Krisztushoz is kapcsolódik, a történetírás szerint koronája készülhetett belőle.

Az ókori időkig nyúlik vissza népi gyógyászati alkalmazása is. Akkoriban leginkább köszvény ellen javasolták, ma elsősorban szívgyógyszerként tekintenek rá, virág és hamarosan gyűjthető, fogyasztható termése egyaránt alkalmas a szív bajainak gyógyítására. Nemcsak a természet raktározza el benne gyógyító erejét, raktárnak használják a tövisszúró gébicsek is. Az ágakon található 2 centiméteres tüskékre gyakran szúrják fel és tárolják zsákmányukat, emellett számos apró énekesmadárnak nyújtanak menedéket, kitűnő költőhelyet jelentenek. A növény maga egyébként a rózsafélék családjába tartozik, 2–6 méter magas, szabálytalan felépítésű ritkás cserje, vagy fa, levelei szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga.

A mérsékelt éghajlati övön elterjedt fajtái közül hazánkban 4 él meg, ezek közül leggyakoribb a cseregalagonya, még gyakoribb az egybibés galagonya, amit szinte minden ligetes területen megtalálhatunk szerte a megyében.

HBN–Veres Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában