Helyi közélet

2015.10.06. 17:01

"Éhen döglünk!" - Ülősztrájkolnak Debrecenben az ESZOSZ-károsultak

Debrecen - Háromnapos ülősztrájkkal szeretnének pontot tenni a károsultak az ESZOSZ-ügy végére.

Debrecen - Háromnapos ülősztrájkkal szeretnének pontot tenni a károsultak az ESZOSZ-ügy végére.

„Éhen döglünk!”, és „Ki ad enni a gyermekeinknek?” transzparensekkel ülősztrájkba kezdtek az ESZOSZ károsultjai három megyében, köztük Hajdú-Biharban is október 6-8. között. A megmozdulással az a céljuk, hogy figyelmet kapjon az ügyük, ami már ötödik hónapja húzódik.

Nincs változás

Az ESZOSZ támogatást kapott, hogy mintegy 2 ezer 800 embert foglalkoztasson, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, szegénysorban élő munkavállalók azonban se munkát, se fizetést nem kaptak. Problémájukat tetőzi, hogy a munkajogi helyzetüket sem tisztázták, ezért nem jogosultak segélyre és a közmunkaprogramban sem tudnak részt venni. Több hónapja várják a problémájuk megoldását, mert az éhenhalás küszöbén állnak: – Felvettek minket dolgozni, négy hónapja nem kapunk fizetést, a papírjainkat visszatartják. Hiába keressük a szövetkezet vezetőit, ők elérhetetlenek. Több tüntetést is rendeztünk már, de nem lett eredmény, csak ígéreteket kapunk. A villanyt már kikapcsolták otthon, és lehet, hogy az albérletből is ki kell költöznöm. Szeretnénk, ha létrehoznának számunkra egy segélyalapot, amiből kifizetnék azt, ami jár – mondta Tóthné Gábor Ildikó, debreceni lakos, az ülősztrájk egyik résztvevője.

Egyre rosszabb helyzetben

– Gyalázatos, hogy több ezer ember hoppon maradt, és a kilakoltatás szélén állnak. Fájdalmas, hogy a kormány nem tud lépni, csak olcsó kifogásokat hallunk. Attól tartok, tragédiába fog torkollni mindez, hiszen már több károsultról tudom, hogy öngyilkosságot követtek el tehetetlenségükben – fakadt ki Tóth Lajos, ESZOSZ károsult.

A károsultak egyre nehezebb anyagi körülmények között élnek, többször éheznek, és félnek attól, hogy télen a fagyhalál vár rájuk, mivel nem lesz pénzük tüzelőre.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában