Helyi közélet

2015.10.30. 09:41

Egyre borúlátóbbak a fiatalok?

Debrecen - Érdekes módon a munkanélküli fiatalok bizakodóbbak, mint a kortársaik úgy általában.

Debrecen - Érdekes módon a munkanélküli fiatalok bizakodóbbak, mint a kortársaik úgy általában.

A teljes jóléti index csökkenése ellenére a munkanélküli fiatalok bizakodóbbak – egyebek mellett ez derül ki a K&H pályakezdők jóléti index harmadik negyedéves lekérdezésekor.

A remény hal meg…

Annak ellenére reménykednek abban, hogy jobbra fordul soruk, hogy sokan már több mint egy éve nem találnak munkát, akinek pedig van állása, azok is egyre kevésbé tartják azt biztosnak. Miközben már másfél éve stabilan félmillió munkanélkülit és állami közfoglalkoztatottat tartanak nyilván Magyarországon, a munkáltatók egyre nagyobb része komoly munkaerőhiányról számol be, ráadásul már nemcsak a szakemberekből, de a szakképesítést nem igénylő álláshelyekből is egyre több betöltetlen már jó ideje. Egyre inkább nő azok aránya, akik elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel és nem is remélik, hogy a közeljövőben jobbra fordulhat a sorsuk.

Mi lenne, ha?

A megkérdezettek körében nőtt azok aránya, akik veszélyeztetve érzik az állásukat, és csökkent azok aránya, akik stabilnak vélik azt. A válaszadók 41 százaléka szerint váltás esetén nagyon nehezen találnának munkát. Jellemző, hogy míg a diákok még optimistán tekintenek a jövőbe, azok a végzett fiatalok, akik legalább egyszer megpróbáltak elhelyezkedni, már sokkal pesszimistábbak a munkahelyi kilátásaikat illetően. Nőtt azok száma is, akik már legalább egy éve állást keresnek. Ennek ellenére a munkanélküli fiatalok bizakodóbbak, mint korábban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai szerint miközben már másfél éve stabilan félmillió munkanélkülit és állami közfoglalkoztatottat tartanak nyilván Magyarországon, a munkáltatók egyre nagyobb része komoly munkaerőhiányról számol be. Bizonyos szakemberekből ugyan már évek óta hiány van, de ez az utóbbi időben felerősödött. Egyre több álláshirdetés jelenik meg ugyanakkor szakképesítést nem igénylő pozíciókban is. A minisztérium számai ugyanakkor nem tartalmazzák a felsőfokú végzettséget igénylő betöltetlen állásokat, mivel ezeket általában nem a munkaügyi kirendeltségeken hirdetik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában