Helyi közélet

2015.10.03. 16:49

A 2007-es év madara sokkal hasznosabb, mint gondolnánk

Debrecen - Terepszemle Stúdió: 2007-ben az év madarának választották hazánkban.

Debrecen - Terepszemle Stúdió: 2007-ben az év madarának választották hazánkban.

A mezei verébbel – nevéhez híven – inkább falvak, hodályok, tanyák környékén találkozhatunk, de egyre gyakrabban előfordulnak csapataikkal a városokban is.

Ez a parányi kis madár igazi világpolgár, hiszen költőterülete a Brit-szigetektől Japánig húzódik. Ázsiában a Nagy-Szunda-szigetekig fészkel, de Afrika északnyugati részén is megtalálható. Betelepítették Ausztráliába, Észak-Amerikába és Új-Zélandra is. 2007-ben az év madarának választották hazánkban. Sokan gondolják, minek védeni egy verebet, főleg egy hazánkban ilyen gyakran előforduló madarat. De mint a természetben sok mindent, ezt is globálisan kell nézni, és sajnos ez a kép már korántsem olyan vidám, mint amilyen a mezei veréb ugrabugrálása. A több kontinensre kiterjedő betelepítések ellenére száma hazánkban is megcsappant, ezért is védett. Szeret a terménytárolók körül ólálkodni és dézsmálni a takarmányt, de ennek inkább a gondatlan gazda az oka, mint az élelmes veréb.

Viszont sok tévhittel ellentétben hasznosabb, mint gondolnánk. Elsősorban ugyanis magevőként tartják számon, ám fészkelés idején szinte kizárólag rovarokkal táplálkozik, azokkal eteti fiókáit is a rovarok magas fehérjetartalma miatt, ami nélkülözhetetlen a fejlődésükhöz. A gyommagvak pusztításában is hasznos társunk a mezőgazdaságban olyannyira, hogy Nagy-Britanniában épp azért csökkent drasztikusan az állomány, mert a sok fűnyírás miatt nem tudtak beérni a fűfélék magvai, így táplálékbázisa beszűkült. Hazánkban ez a veszély egyelőre nem fenyeget, hiszen még a járdák repedéseiben is találnak magvaikat beérlelő gyomokat.

HBN– Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában