Helyi közélet

2015.09.26. 15:18

Vadonatúj teremben sportolhatnak a hadházi vívópalánták

Hajdúhadház - Nem kegyes az időjárás a Hadházi Káposztás napokhoz, de szombaton így akadt közönségvonzó esemény a háromnapos rendezvényen.

Hajdúhadház - Nem kegyes az időjárás a Hadházi Káposztás napokhoz, de szombaton így akadt közönségvonzó esemény a háromnapos rendezvényen.

Bár a vásárteret eső áztatta, a közösségi ház pénteki átadását követően, szombaton délelőtt előbb a 400 személyes szabadtéri színpadot, majd a minden igényt kielégítő vívótermet adták át a Hajdúhadházi Káposztás Napok keretében.

Debrecen mellett

Az eseményen résztvevő Dr. Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség tiszteletbeli elnöke, kétszeres ezüstérmes olimpikon, úgy fogalmazott, nincs még egy olyan kisváros a világon, amely egy nagyváros szomszédságában ilyen nagyszerű vívócsarnokkal rendelkezne. Hozzátette, büszkeségét fokozza, hogy maga is Debrecenben kezdett el vívni, ahonnan a hajdúhadházon iskolai keretek között meghonosított víváshoz a DHSE-PMD nyújt szakmai segítséget. Hangsúlyozta, világviszonylatban egyre elfogadottabb, hogy a sporton keresztül lehet megoldani az emberek és országok között feszülő problémákat, nekünk magyaroknak pedig ehhez az egyik legjobb sportág a vívás nemzeti tradíciói miatt.

Jó alap a mindennapi harcokhoz

Csáfordi Dénes polgármester is a hajdú elődökre hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy miért nem a labdajátékok fejlesztését tűzték ki célul. Utalt a megnyitó ünnepségen fellépő Kátai Zoltán énekmondó által előadott régi dalokra, melyekben a tisztesség, a hazaszeretet, a becsület és az alázat kap főhangsúlyt. Ezek az erények segítették az 1600-as években letelepedett hajdúkat, akiknek a példáját követve a mindennapok részévé téve lehet megvívni mai harcainkat.

Híd a jövőbe

Az ünnepség harmadik szónoka, Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szintén a becsület, erény, hagyomány, tisztesség, küzdelem szavakat emelte, ki mint olyan tulajdonságok, melyek egy ilyen sportfejlesztéshez szükségesek. Utalva az uniós és központi támogatásból megvalósított, átadott létesítményekre, megemlítette, hogy ezzel Hajdúhadház kilépett a hátrányos helyzetéből adódó, korábban rájellemző visszafogottságából, hiszen a sportfejlesztés mellet jelentős a borász-, illetve lovas polgárőrképzés is a városban. Mindez híd a jövőbe – tette hozzá.

A vívóterem mellett kosárlabda- és focipálya, edzőtermet és kondiparkot is magába foglaló sportközpontban megtartott ünnepség után délután 3 órától a szabadtéri színpadon folytatódnak a programok – köztük az átadón is szerepelt Vágó Bernadett musical énekesnő, valamint Kátai Zoltán és a Bajvívó Magyarok műsorával. A szombati programot Nyughatatlan koncertje, valamint este 9 órakor az összetartozás lángjának meggyújtása zárja.

A Hadházi káposztás napok eseményei vasárnap is folytatódnak.

HBN-ÉP​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában