Helyi közélet

2015.09.19. 18:09

Rettegünk a darázspóktól, pedig teljesen ártalmatlan

Debrecen - TerepSzemle Stúdió – Bár a pókok alapvetően ragadozók, talán szeretnivalók is akadnak közöttük.

Debrecen - TerepSzemle Stúdió – Bár a pókok alapvetően ragadozók, talán szeretnivalók is akadnak közöttük.

A népszerűtlen és viszolygást kiváltó élőlények rangsorában előkelő helyet foglal el, főleg háziasszonyok rémálma a lakás sarkait folyton teleszövő, nyugalomban várakozó, majd hirtelen mind a nyolc lábával szaladni kezdő pók. Ezek általában kaszáspókok, az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, mint legtöbb hazai fajtársuk. Így van ez egyik leggyakoribb, mégsem közismert rokonával, a darázspókkal is, ami szinte az egész országban megtalálható. Fekete-sárga keresztcsíkozása egyedi megjelenést biztosít számára, más pókokhoz hasonlóan képes bizonyos fokú színváltásra, ha a hálójába repül valami, sárga csíkjai fehérre váltanak.

Valaha a Földközi-tenger térségében élt, jelenlétét fokozatosan jegyezték le az elmúlt évtizedekben északabbra is, mára a nagyjából harmincezer ismert hazai rovar és pók között már mint általánosan elterjedt fajt tartjuk számon. A napsütötte, üde réteket, gyepeket, nedves völgyeket egyaránt kedveli, jellegzetes, zegzugos lefutású erősítésekkel szőtt hálóját alacsonyan a fűbe szövi.

A nőstények mérete nagyobb, 2 centiméter körüli, esetükben a hím jóval kisebb és kevésbé dekoratív. A párzás után petéit gyorsan lerakja, többrétegű kokonba csomagolja, utódai ebben telelnek át.

A pókok rendszertani besorolása nem egyszerű, az ízeltlábúak rendjén belül egy rovarokkal összevethető kategóriába, a pókszabásúak közé tartoznak, ahogyan a skorpiók, kullancsok, atkák is. Bár alapvetően ragadozók, talán szeretnivalók is akadnak közöttük. Erre tett kísérletet az egyébként igazi emberekről, két egyetemi professzorról mintázott Vízipók-csodapók rajzfilm is, amiben keresztes barátunk egy nagyobb csoportot képvisel, a keresztespókféléket, közéjük tartozik a darázspók is. Csodálatos képességeik, főleg a rendkívül erős pókfonal számos sci-fi és rajzfilmkészítőt is megihletett, és ennek szakítószilárdsága számos mérnököt késztet kutatásra.

HBN–Veres Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában