Helyi közélet

2015.09.03. 15:35

Reflektorfényben a Debreceni Virágkarnevál győztes táncosai

Debrecen - Interjú Varga Hédivel és Lente Róberttel, a virágkarneváli győztes RnB Dance Team vezetőivel.

Debrecen - Interjú Varga Hédivel és Lente Róberttel, a virágkarneváli győztes RnB Dance Team vezetőivel.

A tánccsapat vezetőinek a hip hop élethivatás, mely folyamatos kreativitást és megújulást igényel.

Az RnB Dance Team idén immár hatodik alkalommal vett részt a Debreceni Virágkarneválon. A művészeti csoportok versenyében nem csak a közönség, de a zsűri tetszését is elnyerték, melynek köszönhetően első helyezést értek el. Ennek kapcsán beszélgettünk a tánciskola vezetőivel, Lente Róberttel és feleségével Varga Hédivel.

Milyen táncos múltat tudhatnak maguk mögött?

Lente Róbert: Viszonylag későn, 20 évesen kezdtem el táncolni. Mivel alapvetően rocker voltam, 19 évesen jártam először diszkóban. Nagyon csinos lányokat láttam, én azonban nem tudtam táncolni, ilyen módon közeledni. Tehát lényegében ők motiváltak abban, hogy megtanuljak jól mozogni. A 80-as évek végéről beszélünk; ekkor jelent meg Magyarországon a hip hop. Nagyon tetszett ez a műfaj, hiszen akrobatikus és látványos. Ebben az időben viszont még nem volt olyan hely, ahol ezt oktatták volna, ezért autodidakta módon videóklipekből lestem el a mozdulatokat, illetve beiratkoztam a régi Kölcsey-be társastánc és jazz balett oktatásra, később pedig a Valcerhez is csatlakoztam.



Varga Hédi: Ötéves koromban kezdtem klasszikus balettel Nyíregyházán, melyet 13 évig műveltem, közben pedig a versenytánc világába is belekóstoltam. Amikor felvettek a Debreceni Egyetemre, elkezdtem Robi óráira járni, s itt ismerkedtem meg a hip hoppal.

Hogy váltak tanítványból oktatóvá?

Lente Róbert: Bár 1994-ben elvégeztem a táncpedagógus képzést jazz balett szakon, nem nagyon oktattam, aztán 11 évvel később a Csokonai Színházban balettozó barátommal társastáncosoknak tartottunk tréningeket, s mivel a szívem csücske volt a hip hop, hát ezt is elkezdtem oktatni. Két évvel később pedig Hédivel közösen megalapítottuk a saját tánciskolánkat.

Hatodik alkalommal vettek részt a Virágkarneválon. Hogyan kapcsolódtak be a rendezvénybe?

Lente Róbert: A Valcerben együtt táncoltam Kiss Ferenccel, akinek volt egy akrobatikus rock and roll csapata, ami szponzorált együttesként az egyik virágkocsit kísérte volna, ám kevesen voltak. Látta, hogy mi sokan vagyunk és egész jó amit csinálunk, így felvetette, hogy készítsünk egy közös produkciót úgy, hogy a felvonulók felét ő, a másikat pedig mi adjuk. A következő évben szintén együtt indultunk, majd 2012-ben Feri elment Amerikába, mi viszont szerettünk volna ismét részt venni a karneválon, így jelentkeztünk, immár egyedül.



Varga Hédi: Hatalmas sikerünk volt akkor. Emlékszem mentünk az esti felvonuláson, ahol a 60-70 éves nézők állítottak meg minket, hogy a mi csapatunk a kedvencük. Ez a pozitív visszacsatolás megerősített bennünket abban, hogy minden évben indulnunk kell.

Nagyon színes, feltűnő jelmezeket használnak. Hogyan születik meg egy-egy karakter és produkció?

Lente Róbert: Futás közben szokott jönni az ihlet, ilyenkor születik meg a jelmezötlet, amihez Hédi kitalálja a koreográfiát és a zenét. Tavaly bohócok voltak a gyerekek, idén pedig az LMFAO karaktert öltötték magukra. Próbálok mindig olyan karaktert kiötleni, ami jellegzetes, könnyen felismerhető. A fellépőruhánál nagyon fontos, hogy a táncban ne gátoljon: LMFAO-ként például egy hatalmas nyaklánc kellett volna a gyerekek nyakába, ami viszont mozgás közben nagyon zavaró, így inkább nyomtattunk a pólóra egy „fuxot”.



Varga Hédi: A koreográfia egy részét az év közben tanultakból rakom össze, természetesen leegyszerűsítve, hiszen a fellépők között olyan is van, aki csak fél éve táncol. Az előadás egy másik részét pedig improvizálják, hiszen pont ez az előnye a hip hopnak, hogy a rögtönzésnek köszönhetően saját ízlésükre tudják formálni a táncot.

Lente Róbert: A hip hopnak különböző stílusai vannak csakúgy, mint a társastáncnak a cha-cha-cha, rumba, stb… Mi alaptechnikát táncolunk, vagyis a műfaj gyökereit használjuk.

Mit gondolnak, minek köszönhető, hogy a Virágkarneválon a művészeti csoportok közül az R&B Dance Team lett az első helyezett?


Varga Hédi: A zord időjárás ellenére, hihetetlen pozitív energia áradt a gyerekekből. Hiába szakadt az eső, ledobták az esernyőket, pulóvereket és buliztak egy hatalmasat. Valószínűleg ezt az erős kisugárzást érezték a csapaton.


A fiatalok körében nagyon népszerű a hip-hop, de a táncszakmán belül mennyire ismerik el hazánkban?

Lente Róbert: Romániában, Franciaországban és Belgiumban a táncművészeti egyetemen már külön hip hop szak van. Magyarországon a divattánc szakon a négy év alatt pár tanórát foglalkoznak csak vele. Tehát hazánkban a szakmai berkekben nincs olyan presztízse mint mondjuk a társastáncnak, vagy a klasszikus balettnek. Azonban az vitathatatlan, hogy Pesten és vonzáskörzetében olyan tánciskolák nőtték ki magukat, amik elképesztő sikereket érnek el.

Varga Hédi: Vidéken kevésbé van nimbusza, éppen emiatt muszáj kitűnnünk: show-t kell csinálnunk, – ami poénokkal tűzdelve elmesél egy történetet – ahhoz, hogy például a következő évben is ott legyünk a Virágkarneválon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában