Helyi közélet

2015.09.09. 17:15

Öt év börtönt kapott a férfi, aki csavarhúzóval támadta meg a mentőápolót

Debrecen - Így enyhébb büntetést kaphatott a mentőápoló támadója.

Debrecen - Így enyhébb büntetést kaphatott a mentőápoló támadója.

– Gyors reakciójának is köszönhette, hogy nem szenvedett sérülést az a mentőápoló, akit még tavaly támadott meg csavarhúzóval P. Tamás Gergő. A közfeladatot ellátó személy elleni, felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntette miatt indított büntetőügyben szerdán döntött a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék, jogerősen.

P. Tamás Gergőt a tényállás szerint ittasan, fejsérüléssel szállította a mentő Hajdúdorogról Debrecenbe. A férfi menet közben már korábban is ki akarta kapcsolni a biztonsági övét, Hajdúböszörmény határában azonban sikerült is neki, a zsebéből elővett egy 15 centiméter hosszú csavarhúzót, és az ülésből kilépve, támadó testtartásban rákiáltott a mentőápolóra: „Mi van, kutya?!”. Az ápoló védekezésül maga elé emelte a mentőstáskát, majd, amikor a járműnek sikerült megállnia, kiugrott a kocsiból és a vádlottra zárta az ajtót.

A dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka tanácselnök vezette büntetőtanács szerdai ítéletében az elsőfokú bíróság döntését akként változtatta meg, hogy a vádlott börtönbüntetését 5 évre, a közügyektől eltiltás tartamát pedig 6 évre enyhítette – ismertette közleményében dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár. A másodfokú bíróság megállapította, hogy P. Tamás Gergő tettét nem különös visszaesőként, hanem visszaesőként követte el, melynek büntetési tétele a büntető törvénykönyv szerint enyhébb, 2–8 évig terjedő szabadságvesztés. A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok elérése érdekében elegendő a középmérték alkalmazása – az 5 éves szabadságvesztés kiszabása. A bíróság a szabadságvesztés tartamának megállapítása során figyelembe vette azt is, hogy a vádlott megbánó magatartást tanúsított, bocsánatot kért a sértettől, aki azt el is fogadta. Egyebekben helybenhagyták az elsőfokú ítéletet.

HBN


Elsőfokon

A korábbiakban a Hajdúböszörményi Járásbíróság elsőfokú ítéletét – melyben a vádlottat különös visszaesőként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá kötelezte 214 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is – az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.


Debrecen, Hajdúböszörmény – Bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly áprilisban csavarhúzóval támadt egy mentőápolóra, miközben Hajdúdorogról Debrecenbe szállították.


Debrecen - Kedden hét és fél év börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság egy férfit, aki tavaly kórházba szállítása közben mentőápolóra támadt. Ennek kapcsán érdeklődtünk a mentőket érő incidensekről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában