Helyi közélet

2015.09.16. 13:18

Nem is gondolnánk, mennyi finomság megy a pálinkához

Debrecen - A streetfood hangulatot is becsempészik a Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválba.

Debrecen - A streetfood hangulatot is becsempészik a Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválba.

A szeptember 18-án – pénteken – kezdődő Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál pálinkamanufaktúrái csaknem kétszáz pálinkával várják a közönséget, melyekhez a legjobb debreceni éttermek finomságaiból csemegézhetünk.

Postamesterné kedvence

A Barabás Étterem és a Régi Posta Étterem is aláírta tegnap a Debreceni Páros Kolbász Kódexet, ami garancia arra, hogy a Zamat Fesztiválon is első osztályú debrecenit kínálnak majd most hétvégén is a vendégeknek – azonban az éttermek nem csak kolbászokkal készülnek.

„A Régi Posta Étterem először vesz részt a Zamat Fesztiválon, szerettünk volna egy ránk jellemző, ám a pálinkafesztivál hangulatához is kiválóan illeszkedő, gazdag, kiadós levessel megjelenni, ez a Postamesterné kedvenc csülkös bablevese lesz, ami kalóriájában is támogatja a pálinkafogyasztókat. Házi recept alapján, kifogástalan alapanyagokból készül a monostori töltött káposztánk, kapros és paradicsomos változatban füstölt csülökkel, a debreceni töltött káposzta mellé pedig debreceni párost is főzünk és tálalunk” – teremt kedvet a lakomához Tornyi Lajos, a Régi Posta értékesítője.

Brióstésztába töltve

Pálinkákkal harmonizáló ételeket a fesztiválon a Barabás Étteremnél is jóízűen fogyaszthatunk, csak tudjunk választani a kínálatból.

„A zamat az illat és az íz szimbiózisát jelenti. Az étlapot úgy állítottuk össze, hogy a pálinkák aromája az ételekben is visszaköszönjön. Az édes, a savanyú, a keserű és a füstölt ízekre koncentráltunk. A gyömbéres almával, baconnel töltött csirkemellünk nagyon sok pálinkával is együtt kóstolható, de nem hiányozhatnak hagyományos ízeink, a hortobágyi palacsinta vagy a közönség egyik kedvence, a hagymás kacsamáj sem” – enged bepillantást a kínálatba Barabás Zoltán ügyvezető.

Természetesen mindkét étterem kiváló debreceni párossal készül: „A hagyományoktól eltérően a mangalicából készült páros kolbászt nem főve, hanem sütve, kétfajta mártással – majonézes tormás vagy barbecue – készítjük pirított hagymával, zsömlében tálalva, belecsempészve a street food hangulatot is” – mutatja be az ételt Tornyi Lajos.

A Barabás Étteremnél pedig egy elsöprő ízbomba várja a közönséget: „Brióstésztába töltött kolbászunkra egyaránt jellemző lesz az édes, a citrusos, a füstölt és a kesernyés íz is, de természetesen kenyérrel és mustárral is kínáljuk majd a fesztiválozóknak Debrecen ikonikus ételét” – mondta Barabás Zoltán.

HBN


Debrecen - A szombati „páros nap” lesz a háromnapos 5. Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválon a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, valamint a HALL-ban.


Debrecen - Mint a legtöbb magyar ételnél, így a debreceni pároskolbásznál sem találtunk egy olyan receptet az interneten, ami megegyezne a másikkal. Már alapvetően az alapanyagoknál meg vagyunk lőve, mert van, ahol említenek marhát is bele, míg máshol csak sertésre utalnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában