Párosan szép az élet a kolbászok közt

Párosan szép az élet a kolbászok közt
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Mint a legtöbb magyar ételnél, így a debreceni pároskolbásznál sem találtunk egy olyan receptet az interneten, ami megegyezne a másikkal. Már alapvetően az alapanyagoknál meg vagyunk lőve, mert van, ahol említenek marhát is bele, míg máshol csak sertésre utalnak.

A Debreceni Értéktár egy korábbi sajtóanyaga segít rendet vágni a kolbászok rendjében: „a debreceni pároskolbász évszázados hagyományon alapuló, marha és sertéshús továbbá sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, füstöléssel készült termék. Az igazi, eredeti Debreceni páros kolbász kifejezetten házi termék volt, ezért a húsok arányaiban, fűszerezésében nem volt mindenütt mindig egyforma. Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja. A XIX. század második felétől például a jó minőségű fűszerpaprika is elmaradhatatlan része lett a receptúrának.

Vagyis: A debreceni pároskolbász sertés és marhahúsból, továbbá szalonnából készült. Só, bors, kömény és fokhagyma mellett paprikával gazdagon fűszerezett, zaftos, enyhén füstölt, hőkezelt, élénkpiros színű termék.

Négy változatát tartják ma is autentikusnak:

1.) Tradicionális változat: 100 százalék marhahúsból
2.) Kóser változat: Kóser eljárással vágott marha, vagy marha- és bárány húsból
3.) Standard változat: Kb. 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy mangalica húsból
4.) Prémium változat: 100 százalék hússertés vagy mangalica húsból készült debreceni pároskolbász


Debreceniző show a Zamat Fesztiválon
Debrecen – A cívisváros híres ételével (is) várja vendégeit a fesztivál.


Zamatos étterempremierek a fesztiválon
Debrecen – Még meg sem nyílt a Keszegsütő étterem, de a Zamat Fesztiválon már megkóstolhatjuk legfinomabb ételeiket.


Degeszre ehetjük magunkat debreceni párossal
Debrecen – Nemcsak sült kolbászként mustárral, de leveshez és egytálételhez is kínálják majd a debreceni párost.









hirdetés