Helyi közélet

2015.09.09. 19:44

Lepkénként negyedmillió - vádat emeltek a kokadi természetkárosítás ügyében

Kokad - Vádemelés a Kék-Kálló völgyben okozott természetkárosítás miatt.

Kokad - Vádemelés a Kék-Kálló völgyben okozott természetkárosítás miatt.

Ezáltal pedig – áll a vádiratban – védett növények mellett keleti lápibagoly lepkék is elpusztultak.

Dr. Pocsai Edit főügyész közlése alapján a férfi 1999 óta tulajdonosa Kokad külterületén három különböző nagyságú – Natura 2000-es – legelő művelési ágú területnek, melyeken természetvédelmi hatósági engedély kell a földmunkákhoz. A terhelt 2012 októberében bejelentette az illetékes nemzeti parknál, hogy kaszáltatni fog, decemberben pedig az erdészeti igazgatóságától kért és kapott hozzájárulást mindhárom földrészleten fák kitermeléséhez (az egyik területen korlátozással).

Az ügyészség szerint a bejelentés és a hozzájárulás nem pótolja a természetvédelmi hatóság engedélyét, ennek ellenére a vádlott 2014 januárja és márciusa között elvégeztette a munkákat, miáltal sok rekettyefűz is tönkrement, ami pedig a fokozottan védett keleti lápibagoly lepke kizárólagos tápnövénye. A vádirat értelmében összesen 54 – egyedenként negyedmillió forint értékű - lepke pusztult el, és olyan védett növényekben esett kár, mint a békakonty, a mocsári békaliliom, a rostostövű sás (az összes kárt 14,6 millió forintban állapították meg).

Tavaly ősszel az ügyészség hasonló okból benyújtott keresetét a Debreceni Törvényszék elutasította, akkor a vádhatóság még másfél milliárd forintban határozta meg a károkozást.

HBN


Hajdú-Bihar - A gazdának adott igazat és elutasította az ügyész keresetét a Debreceni Törvényszék, amely első fokú ítéletében 12,7 millió forint perköltség megfizetésére is kötelezte a felperest.


Debrecen - A Debreceni Törvényszék kasszája bánhatná, ha a kokadi gazda jogerősen is megnyerné a lepkeirtási pert.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában