Helyi közélet

2015.09.24. 19:30

Katasztrófák nyomában a medikusok

Debrecen - Orvostanhallgatóknak tartott fényképes beszámolót a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja egy új együttműködés részeként.

Debrecen - Orvostanhallgatóknak tartott fényképes beszámolót a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja egy új együttműködés részeként.

Számos közös programot tervez a jövőben a Hallgatói Önkormányzat a DEKOM-mal együtt. Ennek első állomásaként szeptember 23-án a Belgyógyászati Intézet előadótermében "Katasztrófák nyomában" címmel Késmárky András, a DEKOM vezetője mutatta be az elmúlt 10 év munkáját.

-Nyolcadik éve tartunk az egyetemen két féléves speciális mentéssel kapcsolatos kurzust, de a mai előadás kuriózum volt, hiszen a kurzusok során nem nagyon van idő arra, hogy az élményekről kicsit kötetlenebbül tudjuk beszélgetni, ezért is találtuk ki a Hallgatói Önkormányzattal a mai programot – fogalmazott Késmárky András.

Az előadáson az érdeklődők a DEKOM indulásáról, az elmúlt 10 évről és a világ legnagyobb katasztrófáinál nyújtott karitatív munkáról, segítségnyújtásról, egészségügyi segélyezésről is hallhattak. A pakisztáni földrengést követő állapotokról, a szumátrai cunami sebesültjeinek ellátásáról és a nepáli földrengés túlélőinek mentéséről is láthattak fényképes beszámolót a diákok.

-Az idei medikus gólyatábort megelőzően kértük fel a DEKOM vezetését, hogy tarsanak a gólyáknak egy jó hangulatú csapatépítő programot és speciális mentési bemutatót. Ennek sikerén felbuzdulva gondoltuk, hogy a felsőbbéveseket is jobban bevonjuk, arra viszont nem számítottunk, hogy kevés lesz a hely, hiszen több mint százan jöttek el az előadásra – mondta Rehó Bálint, az Általános Orvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának tanulmányi alelnöke.

A Hallgatói Önkormányzat tervei között szerepel, hogy a DEKOM mentési feladataiban és különféle projektjeiben – a tanyaprogramban, ételosztásban, elesett emberek segítésében és karitatív gyűjtésekben – nagyobb szerepet vállaljanak, a hallgatók közül többen kapcsolódjanak be önkéntesként, illetve a későbbiekben akár a mentőcsapatba felvételt is nyerjenek.

Késmárky András az előadást követően elmondta: közös munkában gondolkodik a hallgatókkal, és elképzelése egy olyan speciális mentéssel foglalkozó tanszék létrehozása, ahol a diákok is aktív közreműködők.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában