Helyi közélet

2015.09.30. 13:24

Ipari sót választanak le a termálvízből Földesen

Földes - A közeljövőben már nemcsak gyógyvízként hasznosítja az 1344 méter mélyről feltörő termál vizét a település önkormányzata.

Földes - A közeljövőben már nemcsak gyógyvízként hasznosítja az 1344 méter mélyről feltörő termál vizét a település önkormányzata.A feltörő, metángázban gazdag, 67 fokos hévvíz lehetőséget ad a településnek arra, hogy a tulajdonában lévő energiaforrást gazdaságfejlesztésre hasznosítsa. Próbaüzemnél tart a termálvíz sótartalmának kinyerésére telepített sóleválasztó. A leválasztott sót ipari sóként hasznosítják. Megkezdődött a termálvíz kísérő gázának, a metánnak egy gázmotor által hajtott kiserőműben való hasznosításának előkészítése, a kiserőműben keletkező füstgáz hasznosítására egy alga bioreaktor tervezése. A tervezett algatermeléssel algaolaj és fehérje előállítása válik valóra, amelyet tápanyag kiegészítőnek, ipari alapanyagnak, illetve haltenyésztés céljaira hasznosíthatnak. Az innovációs beruházásokkal az önkormányzat közreműködő műszaki és tudományos partnereivel jelentősen csökkenti a levegőbe kerülő metángáz mennyiségét és környezetet kímélő só koncentrációcsökkentést hajt végre.

HBN–PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában