Helyi közélet

2015.09.04. 09:57

Gyermekvédelmi utalványok nehézségekkel

Debrecen - Az internetről tudható meg, hogy hol lehet beváltani a gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt.

Debrecen - Az internetről tudható meg, hogy hol lehet beváltani a gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt.

Egyik olvasónk szerint azoknak, akik gyermekvédelmi támogatást kapnak a várostól, mostanában újfajta vásárlási utalványokat adnak. Csakhogy, míg a korábbi, barna színű utalványokat bárhol elfogadták, az új zöldeket sok üzletben, főleg az egyik nagy áruházláncnál nem akarják fizetőeszközként elismerni. A panaszos állítja, hogy az utalványokra csak az van ráírva, hogy mire váltható be (például ruhára, tanszerre, élelmiszerre), de az nincs rajta, hogy hol.

Kik kaphatják?

A polgármesteri hivataltól megtudtuk, hogy Debrecenben jelenleg több mint 5 ezren kapnak – rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében – Erzsébet-utalványokat. Ennek összege gyermekenként idén is 5 ezer 800 forint. Az utalványokat postai úton évente kétszer, augusztusban és november utolsó hetében kézbesítik, mindkét alkalommal 5 ezer 800 forint értékben.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt egy évre állapítják meg. Az egy év leteltével (illetve az azt megelőző három hónapon belül) lehet ismételten kérelmet benyújtani az ellátás újbóli megállapítására. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételeit jogszabály állapítja meg, az utalványok megrendelése is országosan egységesen történik.

Az átadásra kerülő Erzsébet-utalványok és azok felhasználhatósága az ország minden településén azonos.

Azt, hogy melyik üzletben, mely utalványt fogadják el, a www.erzsebetutalvanykereso.hu oldalon lehet megnézni. A keresőbe az érintett település nevét kell beírni. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, illetve az ezzel járó Erzsébet-utalványokat egyrészt olyan gyermeket gondozó családok kaphatnak, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a 37 ezer 50 forintot.

Másrészt, aki gyermekét egyedül neveli, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos. Ebben az esetben a jövedelmi határ 39 ezer 900 forint.

HBN–OCS

Hol lesz felhasználható?

A gyermekvédelmi támogatásként kiosztott Erzsébet-utalvány felhasználható étkezési utalványok és szociális célú utalványok elfogadására szerződött vendéglátó egységekben, élelmiszerüzletekben készétel vásárlására.Felhasználható még további szerződött szolgáltatók egységeiben ruházat és tanszer vásárlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában