Helyi közélet

2015.09.17. 08:18

Ezért drágul a húsleves

Debrecen - A kisebb termés ellenére sem lesznek zavarok a hazai petrezselyemgyökér-ellátásban.

Debrecen - A kisebb termés ellenére sem lesznek zavarok a hazai petrezselyemgyökér-ellátásban.Csillagászati árakon kapható ma már a petrezselyemgyökér a hazai boltokban, mert az aszály, az orosz embargó és a vontatott kelés drasztikusan csökkentette a termést.

Ezer forint körül

Az utóbbi hetekben egyes bevásárlóközpontokban már 1000-1200 forintot is elkértek a petrezselyemgyökér kilójáért, így egy-egy szálért 120-130 forintot is kellett fizetni. Ez azt jelenti, hogy sok helyen az árak tavalyhoz képest megduplázódtak. Drámaian nőtt az elmúlt hetekben a petrezselyemgyökér ára a hazai piacon - erősítette meg az Agrárszektor.hu-nak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (Fruitveb) elnöke, hozzátéve, hogy a nagybani piacokon pedig a kilónkénti ár 650-710 forint körül alakul. A statisztikák szerint tavaly ilyenkor egy kiló petrezselyem a kiskereskedelemben 600-800 forintba, a nagybani piacon 400-500 forintba került. Idén a vásárlóknak sok helyen dupla annyit kell fizetniük a gyökérért.

A szárazság miatt

A drasztikus áremelkedésért elsősorban az aszály, az orosz embargó és a megszokottnál kisebb vetésterület a felelős. A szakember úgy véli, a gazdák azért vetettek kevesebb petrezselymet, mert az embargó miatt elbizonytalanodtak. Télen és tavasszal ugyanis sok import áru érkezett be - főleg Lengyelországból –, és ez alacsonyan tartotta az árakat. Az idei vetésterület 1400-1500 hektár volt, az elmúlt években viszont a növényt 1900 hektáron termesztették. Ledó Ferenc szerint ebben az évben 20-30 százalékos terméskieséssel kell számolni a petrezselyemgyökér-termelésben. A növény vontatottan kelt ki, ráadásul a tavaszi viharok jelentős károkat okoztak benne. A hiányos kelést extrém meleg időjárás követte, amely az öntözetlen területeken további terméskieséshez vezetett. Az országban a petrezselyem-területek maximum felét öntözik, ezért a jövőben a gazdaságos termesztéshez növelni kell az öntözött területek arányát. A gazdák az idén kevesebb és vékonyabb gyökereket takarítanak majd be, de az októberi fagyokig még fejlődhetnek a növények.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában