Helyi közélet

2015.09.15. 16:14

Debrecen helyrerázná a megtépázott pároskolbászt

Debrecen - A szombati „páros nap” lesz a háromnapos 5. Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválon a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, valamint a HALL-ban.

Debrecen - A szombati „páros nap” lesz a háromnapos 5. Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválon a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, valamint a HALL-ban.

Évtizedeken keresztül hagytunk a porban heverni egy gyöngyszemet, a debreceni pároskolbászt, melynek – köszönhetően a szocialista élelmiszeripari technológiának – alaposan megromlott az imidzse – mondta a városházán kedden megtartott eseményen Papp László polgármester. A Debreceni Értéktár Bizottság elnökével, Mazsu Jánossal, a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány elnökével, dr. Széles Dianával, valamint a 9 vendéglátóhely vezetőjével a Debreceni Páros Kolbász Kódex aláírása előtt beszélt a város számára rendkívül fontos gasztronómiai különlegességről.

Reménybeli hungarikum

Most is megismételte azt a már többször hangoztatott érvet, miszerint kevés olyan város van a világon, melynek nevét egy ételféleség is népszerűsíti. A debreceni páros kolbász egyben közösségteremtő erőt is jelent, hiszen a város lakói együtt büszkék e termékre. Hozzátette, azonban csak a jó minőségűre, ezért újra kell építeni az imidzsét, Debrecen a következő hónapokban nagyon sokat fog tenni, hogy a nevét viselő páros kolbász a világ gasztronómiai elitjéhez csatlakozhasson. Ebben fontos szerep vár a város vendéglátóegységeit vezetőkre, akikkel ezt a célt csak közösen lehet elérni.

Ez az együttműködési szándék hívta életre, hogy kódexben rögzítsék, az általuk üzemeltetett helyeken csak minőségi páros kolbászt szolgának fel a vendégnek.

Sztár lesz a Zamaton

Az imidzsjavítás első komoly lépése lehet a Hungarikum Nagybizottság októberi debreceni ülése, melyen valószínűleg hungarikummá nyilvánítják a debreceni páros kolbászt. Még korábban, pontosabban a hét végén pedig a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterére kilátogatók is megismerkedhetnek a reménybeli hungarikum minőségi változatával a kódexet aláíró vendéglátóhelyek jóvoltából. A pénteken kezdődő 5. Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál második napján kiemelt figyelmet kap majd a páros kolbász, melynek megismerhetik a történetét, az elkészítési módját, illetve nyomon követhetik, hogyan töltik meg a színpadon.

HBN-ÉP


Ahogy a legtöbb magyar ételnél, a debreceni pároskolbásznál sem találtunk egy olyan receptet a neten, ami megegyezne a másikkal. Már alapvetően az alapanyagoknál meg vagyunk lőve, mert van, ahol említenek marhát is bele, máshol pedig csak sertésre utalnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában