Helyi közélet

2015.09.13. 09:50

Alternatív növények tárháza Karcagon

Debrecen, Karcag - A szélsőséges időjárást jól tűrő, saját nemesítésű alternatív növényfajtáit mutatta be a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete.

Debrecen, Karcag - A szélsőséges időjárást jól tűrő, saját nemesítésű alternatív növényfajtáit mutatta be a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete.

Szemescirok, silócirok, szudánfű, köles és fénymag: csak néhány azok közül az alternatív növények közül, melyek termesztésével egyre inkább érdemes számolni a gazdálkodóknak ma Magyarországon. Döntésüket segítették azon a szakmai napon, melyet a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának (DE ATK) Karcagi Kutatóintézetében rendeztek pénteken.

- A klímaváltozáshoz és a szélsőséges időjárási körülményekhez nekünk kell alkalmazkodni a természet helyett. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának debreceni, nyíregyházi és karcagi kutatóintézetében az intézmény agrárkarával együtt igyekszünk megtalálni a válaszokat ezekre a kihívásokra – hangsúlyozta Vad Attila főigazgató-helyettes.

A rendezvényen az érdeklődők megismerhették a Karcagi Kutatóintézetben nemesített alternatív növényfajtákat, melyek kiváló stressztűrő képességük mellett magas hozamot biztosítanak a gazdáknak. Mindehhez azonban megfelelő talajművelés is szükséges.

- Itt a Karcagi Kutatóintézetben már több mint 20 éve foglalkozunk a forgatás nélküli talajművelés továbbfejlesztésével, amely nemcsak kíméletes, hanem nedvességtakarékos módszer egyben. Azt valljuk ugyanis, hogy nem feltétlen az öntözésben kell keresni a megoldást a csapadékhiányra, hanem a megfelelő talajművelésben – emelte ki Zsembeli József igazgató.

A talaj termőképességének megtartására és a termesztett növények jó megválasztására hívta fel a gazdálkodók figyelmét a rendezvényen Fazekas Sándor miniszter is.

- A föld hazánk nemzeti kincse, nem mindegy hogyan és milyen növényeket termelünk, mert mindez összefügg Magyarország élelmiszerbiztonságával. Ha többféle, akár alternatív növényeket is termelünk, csökkentjük hazánk kiszolgáltatottságát ezen a téren. GMO-mentes, kiváló minőségű, konyhában jól hasznosítható élelmiszereket kell termelni. Ezért támogat a kormány minden ilyen irányú tevékenységet – mint például a Fehérjenövény Programot –, melyekkel nemcsak a kutatóintézeteknek, hanem a gazdálkodóknak is élni kell – összegezte a miniszter. Hozzátette: ezen a téren kiemelten fontos a Karcagi Kutatóintézet munkája, akik a pillangós növények (pannon bükköny, takarmányborsó, szegletes lednek) nemesítésében és népszerűsítésében is kiváló eredményeket értek el.

A rendezvényen az intézetben nemesített alternatív növények mellett a résztvevők a legújabb talajművelési eszközökkel és technológiákkal is megismerkedhettek a szakmai előadásokat követő szántóföldi bemutatón.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában