Helyi közélet

2015.09.25. 12:38

A táncosok, akik megnyerték a karneváli felvonulást

Debrecen - A különleges formáció ötlete, mely a latin és revü táncot ötvözi, egy nyaraláson született.

Debrecen - A különleges formáció ötlete, mely a latin és revü táncot ötvözi, egy nyaraláson született.

Két és fél éves kora óta a mozgás az élete Takács-Pántya Barbarának. A Feeling Táncstúdió vezetőjének csapata az idei Virágkarneválon, a művészeti csoportok versenyében megosztott első helyezést érdemelt ki.

– Bár hároméves kortól lehetett volna balettozni, édesanyám elvitt 2,5 évesen egy órára, ahol annyira ügyes voltam, hogy a mester azt mondta maradhatok – mesélt a kezdetekről Barbara, aki szerint ez a műfaj az alapja minden táncnak, hiszen általa megtanulhatóak a jó testtartás és a kifinomult mozdulatok.

Egyből haladó

– Nyolcadikos voltam, amikor az osztálytársaim elkezdtek mazsorettre és versenytáncra járni. Ahogy beszéltek róla megtetszett, ezért úgy döntöttem, én is kipróbálom. A táncos múltamnak köszönhetően – hiszen a balett megadta a kellő lazaságot, így könnyedén csináltam spárgát vagy épp egy lábemelést – egyből haladó csoportba kerültem, majd szép sorjában jöttek az eredmények, többek között latin tánc kategóriában Köztársasági Kupa-győztes voltam, de a Világbajnokságra is kijutottam – fűzte hozzá a koreográfus.

Barbara a versenytánccal párhuzamosan mazsorettezett is, mely véleménye szerint egyáltalán nem könnyű. Külön technikai órákat igényel, hogy a diákok megtanulják, hol vannak azok a súlypontok, ahol meg kell fogni, és átbillenteni a botot ahhoz, hogy ne essen le. Ráadásul mindezt össze kell kombinálni a táncmozdulatokkal.

A tánciskola vezetője 13 évvel ezelőtt fejezte be versenyzői pályafutását, a táncot azonban nem akarta abbahagyni, ezért létrehozott egy egyesületet, ahol a barátaival közösen hobbi szinten mozogtak. Egy évvel később már a Virágkarneválon léptek fel.

– Szerencsém volt, az eredményeimnek köszönhetően, illetve annak, hogy azelőtt is fellépője voltam a rendezvénynek, táncos berkekben jól ismertek, így lehetőséget kaptunk. Később az egyesület kinőtte magát és tánciskolává vált – jegyezte meg a koreográfus, akiben 6 éve fogalmazódott meg a mazsorettet a revü tánccal ötvöző különleges formáció. – A Kanári-szigeteken egy kaszinóban láttam hasonló tollas produkciót. Elképzeltem, hogy mi is csinálhatnánk ilyet, természetesen konzervatívabb formában, hiszen ott a lányokon nagyon kevés ruha volt. Hazánkban sehol nem lehetett hasonló tollas kellékeket és revüs ruhákat kapni, ezért saját kezűleg készítjük ezeket. A jelmeznél például papírra vetem az elképzeléseimet, a varrónőnk megvalósítja az alapruhát, majd a szülőkkel és diákokkal közösen díszítjük: flitterezzük, kövezzük.

Hősiesen helytálltak

A Feeling Táncstúdió csoportja tavaly gépi zenével lépett fel a karneválon, idén viszont már fúvószenekar kísérte őket. Ennek oka, hogy előbbivel kötve voltak a lelátóhoz, ezért vonuláskor nem tudták bemutatni a produkciójukat.

– A Zichy Géza Zeneiskola zenekarával léptünk fel, a fúvós zene azonban egy idő után önmagában monotonná válik, ezért felkértük Bíró Juditot, a tavalyi Debrecen hangja verseny győztesét, hogy énekeljen. Meglepetésként a 46 fős zenekart is bevontuk a koreográfiába, akik így együtt mozogtak a 102 táncossal – mondta Barbara, aki bár nem volt ott az eső áztatta Virágkarneválon, hisz épp aznap hozta világra gyermekét, telefonon kapcsolatban volt a csapattal.

– Engem is elszomorított a rossz idő, ha ezeket a tollas jelmezeket ugyanis két csepp eső éri, akkor teljesen lekókadnak. A gyerekek is el voltak keseredve, akadt aki sírt, ami nem csoda, hiszen sok munkájuk volt benne: két héten keresztül naponta több órát próbáltak a 40 Celsius-fokban. Ez egy kicsit letörte a kedvüket. Nagyon fáztak, volt olyan gyerek akinek már lilult a szája, de amikor le kellett menni a tocsogó vízben spárgába mind megcsinálták. Tehát hősiesen küzdöttek! Győzelmünk valószínűleg annak köszönhető, hogy abba a szomorkás időbe is tudtunk egy kis karneváli hangulatot csempészni, illetve a zsűrinek – amely tagjai közül többen is táncos múlttal büszkélkedhetnek – biztosan tetszettek a látványos ruhák és a stílusötvözések – vélekedett Takács-Pántya Barbara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában