Helyi közélet

2015.09.23. 13:28

A semmiért fizethetett 14 milliót a püspökladányi önkormányzat

Berettyóújfalu - Az ügyészség szerint az érintettek tudatában voltak a nem teljesítésnek.

Berettyóújfalu - Az ügyészség szerint az érintettek tudatában voltak a nem teljesítésnek.Zárt tárgyalás elrendelését kérvényezték T. J.-né ügyvédei az eljárás első napján, kedden Berettyóújfaluban, ahova azért került át a bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolt nő pere, mert a Püspökladányi Járásbíróság elfogultságot jelentett be az ügyben. Dr. Burai Judit Cintia bíró azonban elutasította a kérelmet, ahogyan eredménytelen maradt a védők vádat illető kritikája is, miszerint az „nem törvényes, ez alapján nem lehet tárgyalást tartani”; – az ügyész válasza: „ezeket a köröket már korábban lefutottuk”.

A vádlott nem kívánt vallomást tenni, azt mondta, később, írásban nyújtja majd be; s – ahogyan a bírónő felidézte – ez hangzott el a nyomozati szakban is. Akkor panasszal is élt a gyanúsítás ellen, és „szemenszedett hazugságnak” nevezte a vádakat.

Jegyzőkönyvbe került

Az ügyész ismertetése szerint 2008. tavaszán T. J.-né a K. Zrt. felhatalmazottjaként több megbízási szerződést kötött a püspökladányi önkormányzatot képviselő, pályázatok felelőseként eljáró néhai Arnóth Sándor polgármesterrel. A ladányi gyógyfürdő fejlesztéséhez, iskolák akadálymentesítéséhez, kerékpárút építéséhez kapcsolódó előzetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, vagy projektmenedzseri feladatok elvégzésére szólt a megbízás. A polgármester annak ellenére állította ki a teljesítési igazolásokat és a kifizetéseket, hogy tudta, nincs elvégzett munka a számlák mögött, és ennek szintén tudatában volt T. J.-né is – hangsúlyozta az ügyész. Példaként említette, hogy a K. Zrt. egyik tanulmányát valójában az önkormányzat két dolgozója készítette, és azt a cég csak lemásolta, vagy hogy egy vizsgálat során jegyzőkönyvbe került, hogy a Zrt. nem látta el a szerződésben vállalt tevékenységet.

A számlák legtöbbjét 2008 őszén állította ki a K. Zrt., egy idő után azonban Arnóth Sándor rendre megtagadta a teljesítés igazolását, és a cég a követelését visszavonta. Előfordult szerződésbontás, illetve a már kiutalt összeg visszafizetése is. A vádirat szerint a néhai polgármester összesen 13,7 millió forint vagyoni kárt okozott a városnak, ebből utólag 988 ezer forint kár térült meg; 6,9 millió forint a ki nem fizetett számlák összege.

HBN–SzT


Püspökladány - Az ügyészség szerint a néhai polgármester úgy fizettetett ki számlákat, hogy tudta, nincs mögöttük munka.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában