Helyi közélet

2015.09.03. 18:30

A Népművészet Mesterévé emelték a debreceni mézeskalácsost

Debrecen - Radics László debreceni mézeskalácsos újabb szakmai elismerésben részesült.

Debrecen - Radics László debreceni mézeskalácsos újabb szakmai elismerésben részesült.A mézeskalács hosszú évszázadok óta a szeretet, az ajándékozás örömének kifejezője. Ez a titka annak, hogy miért népszerű és kedvelt ez a gondos kézi munkával létrehozott, finom tésztából alkotott népi kézműves termék. Radics László műhelyében elsősorban a debreceni mézeskalács formálódik, de készít ejzolt technikával munkált színes süteményeket, valamint sokféle ízesítésű puszedliket is.

E mondatokat hallhatták – sok más mellett – a Mesterségek Ünnepe augusztus 22-i fővárosi rendezvény résztvevői, amikor Radics László népi iparművész átvette a Népművészet Mestere-díjat. Az elismerést a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kuratóriuma terjesztette fel, az ajánlást, Hubert Erzsébet etnográfus, az egyesület elnöke írta, s a következőkben is az ő méltatását vesszük alapul Radics László munkásságának bemutatásához.

A Debrecenben született, 65. évében járó mester eredetileg orvosi műszerész szakmát szerzett. Házassága révén került be a hajdúböszörményi mézeskalácsos Pázmándi családba, melynek több generációja foglalkozott a mesterséggel, így rengeteg tudást, tapasztalatot gyűjtöttek össze. Jó ideig anyósa és apósa mellett inaskodott, megismerte a hagyományos debreceni mézeskalács-készítés csínját-bínját.

Vissza Debrecenbe

1984-ben szabadult, s még három évig Hajdúböszörményben éltek, majd visszaköltöztek Debrecenbe. Ettől az időtől kezdődik a Radics mézeskalács karrierje. A debreceni mézeskalácsnak különleges receptúrája, sajátos sütési technikája és jellegzetes formavilága van, amelyet a 20. században Kerékgyártó Sándor debreceni mézeskalácsos mester tett világhírűvé. Legkülönlegesebb formája az úgynevezett „ütőfás” mézes.

A fából, mélyített technikával létrehozott formákba nyomkodja be a mester a tésztát, amelyet ezután nyílt lángnál süt meg. Ez, valamint a magas méztartalom a magyarázata annak, hogy miért olyan „napsütötte” a debreceni mézeskalács.

Radics László a tradíciókat hűségesen őrzi. Együtt dolgozik feleségével és kisebbik fiával, aki – méltó utódként – maga is szakértő zsűri elé bocsátotta már alkotásait.

Tovább a nemes hagyományt

Tudását tehát elsősorban a családban adja tovább, de rendszeresen jár óvodákba, iskolákba, népi kézműves rendezvényekre bemutatók tartására, a népi kézművesség nemes hagyományainak népszerűsítésére.

Igen aktív közéleti személyiség, a népi kézművesek szakmai érdekvédelmi tevékenységét a Kereskedelmi és Iparkamarában alelnökként, és a Népművészeti Egyesületek Szövetségében is segíti.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége Király Zsiga-díjjal, Debrecen közgyűlése Csokonai-díjjal ismerte el, de számos más szakmai díjnak is birtokosa – írta róla az ajánló sorokban Hubert Erzsébet.

HBN

38/77

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában