Helyi közélet

2015.08.18. 19:52

Somnakaj - Csak a múlt kőbe vésett

Debrecen - Édesapja misszióját folytatja Szakács Hajnalka a Somnakajjal is.

Debrecen - Édesapja misszióját folytatja Szakács Hajnalka a Somnakajjal is.

A Somnakaj „műfaji” meghatározása, zenés színpadi sorsjáték. Amikor meghallottam, azt gondoltam, nekem van kitalálva – mondta Szakács Hajnalka, a Csokonai Színház társulatának tagja, akiről a többfordulós szereplőválogatás után hamar kiderült, igaza van. A gipsy musical főszereplője augusztus 19-én 20 órától Debrecenben a Kossuth téren – rossz idő esetén a Kölcsey Központban – lép fel Falusi Mariannal, Oláh Gergővel, Papadimitriu Athinával és Szakcsi Lakatos Bélával egyetemben a Somnakaj előadással.

– A félig roma származású filmes édesapámnak, szívügye volt az állami gondozottak és a cigány kultúra ügyének képviselete. Ez a darab nekem az ő missziójának a folytatása is – érvel még a színész amellett, hogy a nyilvánvaló nehézségek ellenére miért vágyott annyira e mű részesévé válni. Mint mondja a Csokonai Színház vezetésének nyitottsága, rugalmassága és elfogadása példaértékű, nagy segítség volt.

„Az egyetemen és a debreceni teátrumban is tanultunk egy színházi viselkedést, amellyel a leghatékonyabban létre tudunk hozni egy előadást. Ezzel szemben a Somnakajnál egészen másként zajlottak a próbák. Volt szereplő, aki még életében nem járt színházban. Nehéz volt összeszervezni a sok sok zenészt és táncost. Sokáig nem is rajzolódott ki, hogy hogyan lesz ebből egy színpadra termett musical. Kezdetben az volt a legfontosabb, hogy a zenék és a dalok álljanak a lábukon, s a dramaturgia, a színészi játék másodlagos volt. Egyszercsak a résztvevők ráéreztek a feladatokra és én is ellazultam abban, hogy ez most nem olyan tervszerűen fog zajlani, mint a kőszínházban. Ekkor kialakult egy érdekes, mély érzésekből táplálkozó sodró alkotófolyamat. Jó volt megtapasztalni, hogy romák és magyarok a közös cél érdekében úgy tudnak együtt dolgozni, hogy senki nem érzi magát kirekesztve, de mindenkinek kihívás volt eljutni idáig.”

A tudás hatalom

Mivel nem roma közegből érkeztem, ezért nekem például azzal volt dolgom, hogy a színpadon tényleg egy cigánylány legyek és ne csak egy színésznő, aki cigánylányt játszik. Ennek érdekében elmentem a Komlói Fekete Láng Táncegyüttes egyik táborába és a gyerekekre vigyáztam napokig a Balatonnál, cserébe tanulhattam autentikus roma táncot. Azóta a csapat segítségünkkel már eljutott egy előadásra. Ez egy pluszmisszió, hogy olyanokat juttassunk művészi élményhez, akik egyébként nem jutnának el színházba, versestre. Épp ezért lépek fel szívesen Horváth Kristóf Színészbobbal is, aki a Tudás hatalom program keretein belül cigány fiatalokkal slammel kortársaiknak arról, hogy a körülménynek, amelybe születtek nem kell a jövőre nézvést meghatározóvá válni. Tanulással maguk tehetnek azért, hogy a sorsuk másként alakuljon – zárta Szakács Hajnalka.

A Somnakaj a Színezd át! címet viselő kilenc állomásos, ingyenes rendezvénysorozat részeként érkezik a cívisvárosba. Az érzékenyítő játékokkal és színpadi programokkal teli családi napot augusztus 19-én a Békás-tónál rendezik meg, amennyiben az időjárás megfelelő erre, ellenkező esetben a Kölcsey Központban lesz.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában