Helyi közélet

2015.08.23. 09:22

Negyvenéves néptáncegyütteseket ünnepeltek Derecskén

Derecske - Együttestörténeti kiállítás megnyitójával, majd este jubileumi néptáncgálával ért véget a VIII. Derecskei Verbunktalálkozó szombaton.

Derecske - Együttestörténeti kiállítás megnyitójával, majd este jubileumi néptáncgálával ért véget a VIII. Derecskei Verbunktalálkozó szombaton.

Mint ha egy nagy, családi összejövetelre érkezett volna az ember szombat délután a városi művelődési központ színháztermébe, ahol a Cibri, a Kisszivárvány és a Szivárvány Néptáncegyüttesek működésének 40. évfordulója megünneplésére gyűltek össze a jelenlegi és a volt táncosok, vezetők, valamint szimpatizánsok. Kedélyes beszélgetések, jókedvű visszaemlékezések, múltba révedő nosztalgiázások semmi mással össze nem hasonlítható légköre töltötte meg a művelődési központ színháztermét. Mindehhez alapul szolgált a falakon elhelyezett, fényképekből, írásos emlékekből, névsorokból, szereplésekből álló együttestörténeti kiállítás - pontosan, precízen, évekre, évfolyamokra lebontva. Annyi emléket, bemutatnivaló értéket gyűjtöttek össze a tagok, vezetők, hogy a művelődési központ folyosóira, kis kiállítótermébe is jutott belőlük.

Igaz embereket kell nevelni

A visszaemlékező beszédek, köszöntők után a jubiláló együttesek tagjai oklevelet vehettek át a tánccsoportok vezetőitől, mindezt az egyik sarokban meghúzódó Bakator együttesnek az alkalomhoz illő, diszkrét zenéje mellet. A mintegy másfél órás megnyitó zárszavában és egyben az állófogadás pohárköszöntőjében Jantyik Zsolt, Derecske alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a népzenei- és néptánc hagyományokat tovább kell adni, valamint igaz embereket kell nevelni.

Csík Istvánné pedagógus 1975 őszén korosztályok szerint két néptánccsoportot alakított. Ezek 1978-tól Cibri és Szivárvány néven működtek tovább. 1991-ben vette át a Szivárvány együttes vezetését. 1994-ben, a helyi művészeti iskolában megalakult a néptánc tanszak, amelyet 16 évig vezetett Csík Istvánné. Ez idő alatt 50 új koreográfiát tanultak meg a csoportok, közülük hetet hívtak meg az Erkel színházba évenként megrendezett néptánc antológiára. Jellemző a derecskei néptánckultúrára, hogy Derecskén ma sincs diszkó, van viszont hetente táncház.

HBN-KZS


Együttesek és vezetőik

A jubiláló együttesek alapítója és egykori vezetője: Csik Istvánné

A Szivárvány Néptáncegyüttes vezetői: Békési András, Szombathyné Törő Nóra, Nagy László

Egykori vezetők: Csik Istvánné (16 évig), Katonáné Ferencz Éva,Kovács Anikó, Bolman-Pósa Csenge

A Cibri Gyermekegyüttes vezetői: Szombathyné Törő Nóra és Markovics Sándor

Egykori vezetők: Csik Istvánné (28 évig), Katonáné Ferencz Éva, Ferenczy Csaba, Kecskés József, Csendes Gergely, Bak János, Pósáné Wolf Andrea, Bolman-Pósa Csenge

A Kisszivárvány Néptáncegyüttes vezetői: Szombathyné Törő Nóra és Markovics Sándor

A Bocskai István Általános Iskola és AMI Pántlika csoportjának és a Konyári Gyopáros csoport vezetője: Békésiné Nagy Magdolna


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában