Helyi közélet

2015.08.29. 16:44

Ne bagatelizáljuk el, komoly veszélyforrás lehet a darázscsípés

Debrecen - A csípések többnyire enyhébb tüneteket okoznak, de akár súlyosabb allergiás reakciót is kiválthatnak.

Debrecen - A csípések többnyire enyhébb tüneteket okoznak, de akár súlyosabb allergiás reakciót is kiválthatnak.A darázs- és méh­csípés gyakori jelenség. Szabad környezetben, de akár otthonunkban is – például a darazsak felköltözhetnek a padlásra – tavasztól őszig folyamatosan, de ha enyhébb az időjárás, akár márciustól novemberig is találkozhatunk ezekkel a rovarokkal. Amennyiben darázsfészket látunk, ne bolygassuk, annak eltávolítását bízzuk szakemberre! Élénk színek, parfümök, lefedetlen ételek és italok – ezek vonzzák leginkább ezeket az állatokat, amik azért csípnek, mert veszélyben érzik magukat.

Csípésük között klinikailag nincs különbség, azonban a méh a csípés után elpusztul, maga után hagyva a bőrben a fullánkját, ebből jöhetünk rá, hogy ki volt a „tettes”. A fullánkot könnyen eltávolíthatjuk, ha mégsem sikerül, mint idegen test előbb-utóbb magától távozhat. A darázs ezzel szemben a csípés után kihúzza a fullánkját és továbbrepül.

Orvoshoz kell fordulni

Dr. Gáspár Krisztián bőrgyógyász és allergológus elmondta, hogy hazánkban az emberek kevesebb mint egy százaléka allergiás a darázs- vagy méhcsípésre. – Enyhébb esetekben csak a csípés területén keletkezhet helyi reakció, amely során pirosság, vizenyősség jelentkezik, azt helyi gyulladáscsökkentő készítményekkel – például lokális antihisztaminnal vagy hűtő rázókeverékkel, borogatással –, esetleg szájon át alkalmazott antihisztaminnal egyszerűen lehet kezelni, igaz, a tünetek nemegyszer csak napok alatt szűnnek meg teljesen. Allergia esetén a csípést követően eszméletvesztés, összeesés, duzzanatok, csalánkiütések jelentkeznek testszerte, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. Ekkor a tünetektől függően antihisztamin, kortikoszteroid, adrenalin alkalmazható injekció formájában. Tehát ha nemcsak a csípés körül, hanem az egész szervezetben jelentkeznek a szisztémás tünetek, rögtön orvoshoz kell fordulni. Ebben az esetben – a későbbi hasonló tüneteket megelőzendő – a betegnek önbelövő adrenalin injekciót kell felírni, hiszen csak ez lehet életmentő! – hívta fel a figyelmet a Debreceni Egyetem adjunktusa.

Az allergia kimutatása

Ha valakinek „csak” a csípés helyén kialakult helyi tünetei voltak –, mindegy mekkora, vagy mennyi ideig tartott annak a gyógyulása –, nem szükséges orvoshoz fordulnia.

Az allergológiai kivizsgálást csak és kizárólag abban az esetben kell elkezdeni – ekkor viszont kötelező –, ha a betegnek a csípés után egész szervezetet érintő tünetei voltak. A vizsgálat során vérből kimutatható allergológiai tesztek és bőrtesztek végezhetők. Amennyiben alátámasztott és kimutatott az allergia az adott rovarra, akkor úgynevezett allergén specifikus immunterápiát kell alkalmazni. Ez egy 3–5 évig tartó folyamat, ahol az adott allergént – amire a beteg allergiás – folyamatosan emelkedő dózisban adva, egy fenntartó dózist elérve adjuk a betegnek a rovarmérget, és erre alakul ki a betegben allergén specifikus tolerancia. A terápia hatékonysága méh- illetve darázs allergia esetén eltérő, előbbiben 80–85, utóbbiban 90–95 százalék lehet – mondta a klinikai immunológus szakorvos.

A kalcium nem megoldás

Dr. Gáspár Krisztián nyomatékosította, hogy a kalcium semmilyen formában – sem szájon át, sem injekcióban, sem pezsgőtablettaként – nem alkalmazható és nem javasolt semmilyen allergiás kórképben, így a rovarméreg- allergia esetén sem. Használata csak téves biztonságérzetet okozhat a betegnek vagy az ellátójának, hiszen nincsen bizonyított hatása ebben a kórképben, a hazai és a nemzetközi allergológiai szakmai kollégiumok szakmai ajánlásaiban, terápiás protokolljaiban sehol sem szerepel annak alkalmazása.

HBN–Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában