2015.08.18. 08:39
Megkérdeztük: Az Ön családjában van, aki ételérzékeny?
Debrecen - Sok ember tapasztal bizonyos ételek elfogyasztása után kellemetlen tüneteket. Nem feltétlenül jelent ez ételallergiát, de rengeteg bosszúságot okozhat. Ma ezt a témát boncolgatjuk Megkérdeztük rovatunkban.
Debrecen - Sok ember tapasztal bizonyos ételek elfogyasztása után kellemetlen tüneteket. Nem feltétlenül jelent ez ételallergiát, de rengeteg bosszúságot okozhat. Ma ezt a témát boncolgatjuk Megkérdeztük rovatunkban.
Suta Gábor környezetében nincs ételallergiás, ám úgy gondolja, hogy az örökletességen túl az egyoldalú táplálkozás is felelős a problémáért.
– Ételérzékenységről nem tudunk a családban. Mindemellett biztosan van összefüggés az egyre nagyobb számban jelentkező megbetegedés és a sok adalék és tartósítószer alkalmazása között – fogalmazott Alt István.
Találva érezte magát Farkas Béla, hiszen ő maga is laktózérzékeny. Szerinte egyfajta evoluciós ártalomként foghatók fel ezek az intoleranciák, amelyeket fokozhat a stresszes életmódunk is.
Gál Beáta úgy gondolja, a sok mesterséges anyag, a kész és félkész ételek a felelősek az ételallergia kialakulásáért, igaz, a párját kivéve a környezetében senkit nem érint ez a probléma.
Glutén- és tejérzékeny Pancsics Klaudia barátnője. – Nem ismerem ezen betegségek okait, de úgy vélem, hogy a rossz minőségű, rengeteg adalékanyaggal telepumpált étel is hozzájárul a kialakulásukhoz – osztotta meg velünk.
– Egy régi ismerősöm küzdött a lisztérzékenységgel. A mostani generáció egyre károsabban él, így biztosan van összefüggés, de nem kifejezetten az élelmiszerekre, hanem az életmódra is gondolok – vélekedett Tarsoly Csaba.
HBN-MI | Fotók: Matey István