Helyi közélet

2015.08.28. 11:33

Marx után Matolcsy

<em>A Corvinus Egyetem feldarabolására irányuló törekvések természetesen nem mai keletűek, sőt, talán éppen napjainkban kezd újból nyugvópontra jutni a patinás intézmény sorsa. Más kérdés, hogy milyen áron. De menjünk sorjában! </em>Petneházi Attila jegyzete.

A Corvinus Egyetem feldarabolására irányuló törekvések természetesen nem mai keletűek, sőt, talán éppen napjainkban kezd újból nyugvópontra jutni a patinás intézmény sorsa. Más kérdés, hogy milyen áron. De menjünk sorjában! Petneházi Attila jegyzete.A rendszerváltást követő jobboldali kormányok folyamatosan, mint valami kommunista csökevényre tekintettek az intézményre, ezért gondolhatta azt az egyetem vezetése, hogy ha Marx Károly robosztus szobrát önként, bár nem dalolva kipaterolja az épületből, hagyják őket (túl)élni. Az unortodoxia pápájának persze ez nem volt elég, ráadásul az általa közellenségnek kikiáltott három vezető hazai közgazdász közül kettő (Chikán Attila és Bod Péter Ákos) éppen a Corvinus oktatói gárdáját erősíti. Matolcsy György már korábban is „fenyegetőzött” azzal, hogy az általa vezetett Magyar Nemzeti Bank anyagi és szellemi közbenjárásával létrehoznak valamiféle unortodox közgazdasági iskolát (nem középiskolás fokon), mégis sokakat meglepett, amikor kiderült: a legújabb kori „igehirdetést” a jegybank elnöke nem máshol, mint az oly sokat káromolt Corvinus Egyetem ódon falai között képzeli el. Hogy mit szólnak mindehhez a hallgatók?! Majd megszokják, hogy mindaz, ami unortodoxia címszó alatt eddig a professszoraik szájából leginkább, mint szitokszó hangzott el, az új jegybanki tanszéken kötelező tananyag lesz.

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában