Helyi közélet

2015.08.25. 17:38

Last minute: a fiataloknak és a nyugdíjas korosztálynak

Debrecen - Az utolsó perc helyett már hónapokkal a nyaralás előtt terveznek az üdülni vágyók.

Debrecen - Az utolsó perc helyett már hónapokkal a nyaralás előtt terveznek az üdülni vágyók.

– A last minute a „maradék utakat” jelenti, ilyenkor a garanciába lefoglalt szálláshelyeket, repülőjegyeket kínáljuk kedvezőbb áron, hogy kevesebb legyen a veszteség. Előnye, hogy az utas olcsóbban üdülhet, akár ötven százalékos kedvezménnyel, viszont nem válogathat, éppen ezért egy hagyományos nyaralással össze sem lehet hasonlítani; csak azt kapja, ami van – mondta el Baumann László, a Baumann Reisen Utazási Iroda ügyvezetője. A last minute-ről beszélgetve hangsúlyozta: manapság már csak az utazóközönség vékony rétege veszi igénybe, nem annyira népszerű, szerepét az előfoglalási kedvezmények vették át, ahol az utas kedvező áron foglalhat szállást a saját szükségleteinek megfelelően. Vajda Anna, az IBUSZ Utazási Iroda irodavezetője azt emelte ki, hogy ezeket az utakat az ügyfelek nem tervezik meg előre, általában a hosszú hétvégék előtt van rá igény, amikor valamilyen ünnepnappal összekapcsolva több idő jut a pihenésre (két hete is rengeteg érdeklődőjük volt az augusztus 20-i hétvége miatt). – Akik ezzel élnek, később kezdenek el gondolkodni nyaralásról, ez szerintem a szabadságolásokkal is nagymértékben összefügg – tette hozzá.

Gyöngébb szálláshelyek

Azért is élnek jóval többen az előfoglalás lehetőségével – hallottuk a szakemberektől –, mert a nagyobb szállodák már februárban szeretnének biztosra menni a nyári szezont illetően, éppen ezért magas kedvezményeket nyújtanak, a szálláshelyek mintegy felét ki is adva.

A last minute során a „beragadt”, leggyengébb minőségű szálláshelyekre lehet csak utazni, a férőhely legfeljebb 4 főre szól és nincsen választási lehetőség üdülő- és szálláshelyek, illetve szolgáltatások között. Leginkább a fiatalok és néhány nyugdíjas számára lehet ez kedvező, akik a pénzükért csak „ad hoc” módon el szeretnének utazni valahova.

Ha ősz, akkor Észak-Afrika

Habár a válság miatt ma sem utaznak annyian, mint előtte, a közkedvelt nyaralási helyek nem változtak: Görögország és Törökország, ahová akár olcsóbban, autóbusszal is el lehet jutni. Hazánk keleti régiójában sokan élnek a Debreceni Repülőtérről induló török charterekkel, és ha a szeptemberre, októberre tekintünk, a kevésbé biztonságosnak tekinthető Egyiptomot és Tunéziát is szívesen választják a kellemes időjárás miatt. Ezen kívül Bulgáriát, Horvátországot, Olaszországot és Spanyolországot is keresik, általában 7 éjszakát töltve egy-egy ilyen üdülés alkalmával.

– Az utóbbi években Észak-Ciprus is feltűnt a turizmus palettáján – jegyezte meg Baumann László –, ahová a legális kaszinózás is vonzza az érdeklődőket. Sokak kedvelt helye lett Erdély, oda a nagycsaládosok is könnyen eljuthatnak kocsival, és kedvező áron, szép környezetben, magas minőségű szolgáltatásokat kapnak a reptéri illetékek és más költségek megspórolásával (Erdélyt egyébként a lengyel és szlovák turisták is felfedezték).

HBN–Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában