Helyi közélet

2015.08.17. 12:41

Közel kétmilliárdot keresnek a Füredi Kapu beruházóin

Szeged - Az ügyészség szerint nem is lehetett volna készpénzzel fizetni.

Szeged - Az ügyészség szerint nem is lehetett volna készpénzzel fizetni.

Mivel a Debreceni Törvényszék elfogultságot jelentett, a Kúria a Szegedi Törvényszéket jelölte ki a Füredi Kapu botránya miatt indult büntetőeljárás bírósági folytatására (az esetleges másodfokra a Szegedi Ítélőtábla lesz hivatott). A Szegedi Törvényszéktől megkaptuk a vádiratról szóló összegzést. Eszerint az ügy elsőrendű vádlottja, Sz. Tamás minimális önerővel rendelkezett a Füredi Kapu projektjéhez, amit szinte teljes mértékben hitelből kívánt finanszírozni. A beruházásra létrehozott és ténylegesen a férfi által irányított társaság a hitelfelvétel során vállalta, hogy a vevők befizetései kizárólag egy erre a célra létrehozott bankszámlára kerülnek.

– Sz. Tamás és társai a lakást megvásárolni szándékozó személyeknek tévesen adtak olyan tájékoztatást, hogy a vételárat készpénzben is kifizethetik, és hogy ezen összegeket a társaság 15 napon belül továbbítja a projekt betéti számlára – tájékoztatott Juhászné dr. Prágai Erika sajtószóvivő –, valamint elhallgatták azt a tényt is, hogy az egész beruházást keretbiztosítéki jelzálogjog terheli.

A vádlottak a kölcsönszerződésben foglaltak ellenére az irodában megjelenő ügyfelektől átvették az adásvételi szerződésben szereplő vételárrészletet, azt azonban a társaság képviselői a szerződéses kötelezettséggel ellentétben nem, vagy csak részben fizették be a betéti számlára, illetve azt más célokra fordították. A 212 vevőnek nagyságrendileg 1,3 milliárd forint kárt okoztak – áll a vádiratban.

Az áfával is gond lehet

A vád szerint a fentieken kívül az elsőrendű vádlott és házastársa – K. T. I. másodrendű vádlott – egy másik hitelintézetnél megnyitott bankszámláról az adóhatóság által folyósított, hozzávetőlegesen 150 millió forint áfa-visszatérítést – a negyedrendű vádlottal együtt – felvették, ezen összegekkel sajátjukként rendelkeztek.

Mindezt meghaladóan – közölte a Szegedi Törvényszék sajtószóvivője – az első- és másodrendű vádlottak további szerződéses kötelezettségeket szegtek; így különösen gazdaságilag előnytelen szerződés megkötésével a projekttársaság egyik tulajdonosának 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak, amely nem térült meg.

HBN–SzT


Debrecen - Akkor törli az Erste Bank a Füredi kapu ingatlanjairól a jelzálogjogot, ha a tulajdonosok – bár többségük kifizette a vételárat – a lakásuk, üzletük érté- kének további 25-35 százalékát átutalják a – állítják a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában