Helyi közélet

2015.08.18. 10:35

Kiönt a tejtenger? Mit akarnak a termelők?

Debrecen - Tizenkét pontos intézkedési csomagot kérnek a kormánytól a tejtermelésben érintett szervezetek.

Debrecen - Tizenkét pontos intézkedési csomagot kérnek a kormánytól a tejtermelésben érintett szervezetek.Többek között azt sürgetik, hogy a tej áfa kulcsa a jövő évtől csökkenjen öt százalékra, és azonnal kezdődjön meg az a tejpor- és vajfelvásárlási akció, amelyhez a kormány még májusban ígért támogatást, de a mai napig nem történt semmi.

Intézkedések híján

Ha nem lesznek megfelelő intézkedések, a szervezetek szerint termelői tüntetésekre is számítani lehet. Azonnali kormányzati döntésekre van szükség a hazai tejpiacon kialakult helyzet miatt – ebben értettek egyet a nyerstej-termelésében leginkább érintett szakmai szervezetek. A gondot az okozza, hogy mára nyomott, kilónként 75-76 forintos, illetve e szint alatti tejfelvásárlási árak alakultak ki, miközben az átvételi árak korábban a száz forintot is meghaladták.

Ezért tartunk itt

A mai helyzet hátterében az áll, hogy áprilistól megszűnt az európai uniós tejkvóta-rendszer, miközben az orosz embargó miatt uniós túltermelés lépett fel, nálunk pedig a legális ágazati szereplőknek még a tej 18 százalékos áfa kulcsából „levezethető” adócsalások is évi több tízmilliárdos veszteséget okoznak. A szervezetek szerint a hazai kormányzati intézkedések mellett felelősebb, a kelet-európai tejtermelők problémáit is kezelő brüsszeli döntésekre van szükség. Ellenkező esetben a magyar tejtermelők nem bírják tovább a nyomást, ezért a tejelő tehénállományok csökkenésével, a beruházások lassulásával, illetve tejtermelői tüntetésekkel kell szembenézni.

HBN


Hajdúböszörmény - „A magyar fogyasztókat rá kell venni arra, hogy hazai tejet vásároljanak.”


Hajdúböszörmény - Az import takarmányszója kiváltásával GMO-mentes élelmiszer lesz a tej – jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben.


A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a tejpiacon tapasztalható nehézségekkel, a lehetséges intézkedéseket a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal együttműködésben dolgozza ki - közölte a tárca pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában