Helyi közélet

2015.08.01. 07:55

Jó minőségű utakra minden településen szükség van

Hajdú-Bihar - A kisebb településeken a vezetékes közművek befejezése után kezdődhettek a komolyabb útépítési munkák.

Hajdú-Bihar - A kisebb településeken a vezetékes közművek befejezése után kezdődhettek a komolyabb útépítési munkák.

Habár a városi rang feltétele többek között az infrastrukturális fejlettség is, mégis kevés az olyan város, amelyik jelentős arányban lennének jó minőségű, aszfaltozott, a lakosság igényeinek megfelelő útburkolatok. Míg a városi címmel rendelkező Kabán 60, addig Nagyhegyesen és Nyírmártonfalván – amelyek községek – 90 százalék felé tehető az aszfaltozott utcák aránya. Az utak aszfaltozása és folyamatos karbantartása kiemelt szerepet játszik Hajdú-Bihar megye településeinek életében. Kivétel nélkül mindenhol hatalmas a lakossági igény arra, hogy jól járható műutak legyenek a lakóhelyeken. Az útjavítások a magas költség miatt többségében valamilyen pályázati forrásból valósulnak meg, hiszen kevés település tud saját forrásból erre pénzt áldozni. Többen az uniós forrásokat használják ki, néhányan pedig részesültek abban az állami támogatásban, amit az adósságkonszolidációból kimaradt, 2 ezer lélekszám feletti települések kaphattak.

Kabától Nyírmártonfalváig

Ennek keretében Kaba 180 millió forintot kapott tavaly, ezt uniós forrással kiegészítve közel 500 millió forintos útfejlesztési beruházást fejezett be. Nagyhegyesen az utak több mint 90 százaléka szilárd útburkolatú. A napokban kezdik meg egy kiemelt szakasz újraaszfaltozását, amit önerőből végeznek.

Polgáron az utak 95 százaléka pormentes aszfalt, a fennmaradó rész zúzott köves, murvás. Habár ez az arány ideálisnak mondható, sajnos az utak rossz állapota miatt mégsem megfelelő a helyzet. A legtöbb helyen hosszanti és kereszt irányban is süllyedések nehezítik a közlekedést. A településen az idén önkormányzati pénzből költenek 10 millió forintot kátyúzásra, habár tisztában vannak azzal, hogy mindez csak ideiglenes megoldás.

Hasonló a helyzet Mezősason is, ahol, habár jelentős arányban – 90-95 százalékban – vannak aszfaltozott utak, azok rossz állapotának javítására azonban kevés esélyt látnak. Nyírmártonfalván – csakúgy, mint több településen – a szennyvízberuházások befejezése után kezdték el az útépítéseket. Jelenleg az utak 95 százaléka aszfaltozott, egy körülbelül 3 kilométeres útszakasz újraaszfaltozására lenne szükség.

HBN–Vass Kata


Hajdúszoboszló és Tiszagyulaháza

Hajdúszoboszló utcái mondhatók a legjobb állapotúaknak, az utak majdnem 100 százaléka szilárd burkolattal fedett, mindössze egy utca szorul aszfaltozásra, azonban ez ebben az évben meglesz. A város saját költségéből finanszírozza az útfejlesztéseket, valamint az aszfaltozás mellett törekednek az utak minőségének folyamatos javítására is. Tiszagyulaházán aszfalt és makadám utak vannak, melyek járhatóak, habár elég rossz minőségűek. Aszfaltozásra, kátyúzásra szükség lenne több helyen, azonban mivel az útjavítás pályázati forrásokból valósulhatna meg, így erre még várni kell. A korábbi pályázat esetében, fontossági sorrend alapján mérlegelve, aszfaltozás helyett az óvoda felújítására pályáztak meg összeget, de természetesen a lakosságnak igénye van jobb minőségű utakra a településen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában