Helyi közélet

2015.08.11. 18:05

Ismét divatba hoznák a bútorfestést

Debrecen - „Újravirágzásra” várnak a nagy hagyományú mesterség ékes motívumai.

Debrecen - „Újravirágzásra” várnak a nagy hagyományú mesterség ékes motívumai.

A debreceni festettbútor-készítés hagyományainak felújítását tűzte céljául ez év elején a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotóházában, a Népi Mesterségek Házában indult bútorfestő szakkör. A napokban regionális táborban igyekeztek eddig megszerzett ismereteiket gazdagítani, illetve más ágazatokban alkotó kézműveseket megismertetni a bútorfestés fogásaival.

A nevezetes puhafa láda

– Az említett kör vezetője Gyimesiné Behina Éva bútorfestő, az egyesület tagja, közel egy évtized óta az első olyan szakember Debrecenben, aki felvállalta ennek a nálunk kihalófélben levő csodálatos kismesterségnek az újra tanítását. A maroknyi kis alkotócsoport a havi rendszerességgel tartott foglalkozásokon ismerkedett ezzel a régi, ritka mesterséggel, melynek nagy hagyománya volt hajdanán a mi vidékünkön – osztotta meg a Naplóval Hubert Erzsébet etnográfus, a népművészeti egyesület elnöke. Rámutatott: a debreceni asztalosok munkásságát tárgyi emlékekből ismerjük, melyeknek nagy része ma is megtalálható a Déri Múzeum gyűjteményében. A legkorábbi asztalosbútor az 1633-ban datált, festett, puhafa láda, melyet a város titkos levéltára számára készítettek a céhbeli mesterek.

Összhangban a mai lakással

– Ma, az ország más tájain, elsősorban a fakazettás templomok mennyezeteit tanulmányozva újítják fel a bútorfestés divatját, nálunk azonban a világi kultúrában is gazdag hagyomány fedezhető fel. A „tulipános láda”, a „gondolkodó szék”, a tornyos tükör, a bölcső, a fali téka csodálatos virágcsokrai felfedezésre, rekonstruálásra, új kisbútorokon, használati tárgyakon várnak „újravirágzásra” – fogalmazott a szakember. – A debreceni festő-bútorasztalosok – hasonlóan a többi népi kézműves mesterséghez – visszafogott színvilágot alakítottak ki, a festett bútorok ezért igen harmonikusan illeszkednek a mai modern lakásba – tette hozzá.

A Déri-hagyaték nyomán

A 2015 júliusában zajlott I. Regionális Bútorfestő Tábor célja is az volt, hogy a korábbi szakköri munka során elsajátított ismereteket gazdagítsák, hogy olyan alkotókat ismertessenek meg a bútorfestéssel, akik más kézműves ágazatban már jártasak, és érdekli őket ez a mesterség is.

– Fafaragók, szövő, nemezes, bőrműves, szálasanyag-fonó alkotók gyűltek össze, változatos korosztályi megoszlásban – 18-72 évesig –, s mindannyian óriási lendülettel és érdeklődéssel fordultak a fafestés felé – ismertette Hubert Erzsébet.

A tábor első napján a Déri-gyűjteményben levő debreceni festett bútorokat a múzeum néprajzi osztályának vezetője, dr. Koticsné dr. Magyari Márta közreműködésével dr. P. Szalay Emőke kandidátus, nyugalmazott muzeológus mutatta be a résztvevőknek.

A színharmónia művészete

A második napon a Szentsimonban levő templom kazettáinak képeit ajánlotta tanulmányozásra a vendég előadó, Áment Éva bútorfestő, népi iparművész. A táborlakók ezekből választva egyet-egyet, azt átszerkesztették, lekicsinyítették, majd egy falapra festették – egy az egyben – a mintát. Ezzel megismerték az aprólékos mintafestés titkait, a speciális ecsetkezelést, a színharmónia létrehozásának művészetét. Az elkészült kazettákat egy kompozícióba szerkesztve, a Népi Mesterségek Házában kiállításon mutatjuk be – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke.

A további napokon a debreceni stílust alkalmazva, egy virágcsokrot formált meg minden résztvevő a rendelkezésre álló falapon, itt saját alkotó fantáziáját is felhasználhatta már, de meg kellett őrizni a jellegzetes debreceni színvilágot és motívumkincset, majd minden táborlakó megfestette a saját kis ládikáját is, szabadon alkalmazva a debreceni mintákat.

HBN


Eredményesen, sikeresen

• Az I. Regionális Bútorfestő Tábor művészeti vezetője Gyimesiné Behina Éva bútorfestő volt, aki már bemutatkozott Debrecenben egy önálló kiállításon, jelenleg is látható egy pályamunkája az Élő Népművészet Regionális Népművészeti Kiállításon a DMK kiállítótermében.

• A tábort szervező Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége eredményesnek és sikeresnek tartja a debreceni bútorfestés megújítására tett kezdeményezéseket, és tervezik az évközi szakköri munka folytatását majd további alkotótáborok megszervezését is.

• A program az NKA anyagi támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában