Helyi közélet

2015.08.14. 14:05

Inkább kalciumra költünk tej helyett: a túlélésért küzdenek a tejtermelők

Hajdúböszörmény - A tejágazatnak nem lesz megoldás az adhoc-pénz.

Hajdúböszörmény - A tejágazatnak nem lesz megoldás az adhoc-pénz.Az import takarmányszója kiváltásával GMO-mentes élelmiszer lesz a tej - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben. Hozzátette: az évi 700-750 ezer tonnára tehető szójaimport kiváltásához Magyarországnak új fehérjeprogramra van szüksége. Az FM kutatóintézeteiben fejlesztik ki azt a takarmányfélét, amely már jövőre helyettesítheti a szóját, és nem drágítja, hanem olcsóbbá teszi a tejtermelést - ismertette az államtitkár a Hajdúsági Expo keretében rendezett Protfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

Igyunk tejet!

Az államtitkár arról is beszélt, hogyan alakult ki a tejágazatot sújtó mai helyzet: látszólag sok tej van az orosz embargó és a dömpingár miatt, ezért hosszútávú intézkedéseket kell hozni. Előtte azonban meg kell cáfolni a mai egészségtudatos gondolkodás azon tévedését, hogy a tej káros, ki kell vonni az étkezésből...

Az államtitkár sajnálattal konstatálta, hogy hol van már a 90-es évek átlag tej- és vajfogyasztása. A vaj szinte teljesen kiveszett, alig használjuk, inkább a kenhető "műanyagra" cseréljük, ilyen lett a lakosság fogyasztási szokása. Kalciumra költünk tej helyett, ha pedig mégis tejet veszünk, nem figyeljük az eredetét. Mint kifejtette, az a cél, hogy ne dömping árban és mennyiségben értékesítsék a termelők a tejet, hanem tudjanak készletezni - ehhez tejporító építése szükséges.

A konkurencia legyőzésére, a magyar termelők segítésére, a tejfogyasztásra buzdított az államtitkár, emellett jelezte, az év végére már rendelet készül, s a tejek csomagolására is felkerül a GMO-mentességet bizonyító jelzés.

HBN ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában