Helyi közélet

2015.08.12. 12:47

Hálókat és terelőt szerelnek fel a vadbalesetek megelőzésére

Budapest, Debrecen - A cél: kevesebb elgázolt állat, erősödő populációk…

Budapest, Debrecen - A cél: kevesebb elgázolt állat, erősödő populációk…

Új védőkerítéseket – illetve hüllőterelőt és sűrített védőhálót – épít a Debrecent északról elkerülő főúton, csaknem hét kilométeres szakaszon a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az élővilág védelméért. Az uniós támogatással megvalósuló, mintegy félmilliárd forintos beruházásban új, hosszú élettartamú oszlopokat helyeznek el a 354-es főút jelölt szakasza mentén; a sűrített védőhálónak az alsó 30 cm-es részét földbe süllyesztik, míg a föld fölött 15-15 cm-re két szál sárga vadriasztó huzalt feszítenek ki – derül ki a vállalat híradásából.

A gázolások megelőzésére

A sűrített védőháló alsó részére hüllőterelő hálót erősítenek. A felszín felett 0,95-1 méter magas terelőt, részben stabilitási szempontok, részben a hüllők, kisemlősök háló alatti átjutásának a megakadályozása miatt, 20-25 cm mélységben a talajba süllyesztik a sűrített háló külső oldalán. Mivel a kerítés tartóoszlopai a pálya felőli belső oldalon találhatók, így az út felé haladó kétéltűek a terelőháló mentén akadálytalanul eljuthatnak az átjárókig.

– A projekt célja a védett és közösségi jelentőségű állatfajok egyedeinek szabad vándorlását akadályozó gázolások megelőzése, a gázolásból eredő egyedvesztés és a populációk elkülönülésének csökkentése, az érintett populációk védelme a lokális populációk megerősödéséhez, ezeken keresztül pedig a terület ökoszisztémája stabilitásának elősegítése – olvasható a közleményben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában