Helyi közélet

2015.08.01. 19:30

Bús árnyékban is fényes sikert aratott a big band

Kamenice, Pirna - Cseh- és Németországban öregbítette a magyar big band zene hírét a debreceni zenekar.

Kamenice, Pirna - Cseh- és Németországban öregbítette a magyar big band zene hírét a debreceni zenekar.

Minden nehézség ellenére aranyéremmel tért haza a Debrecen Big Band a VI. Mezinárodní Hudební Festivalról, amelyet Csehországban rendeztek június 19. és 21-e között. A csapat a tavaly őszi XIV. Budapesti Big Band Fesztiválon – amelyen „A” kategóriában Arany Diplomát szerzett – különdíjként érdemelte ki a jogot arra, hogy részt vehessen a decin-i nemzetközi megmérettetésen, és képviselhesse Magyarországot huszonöt év alatti zenekarok kategóriában. A régebb óta a pályán lévők közül a Coda Nostra Big Band vihette a magyar big band hírét cseh földre. Utóbbi csapatnak Kamenicében zajlott a programja. Az utat Thomas Miklós, a Budapesti Fesztivál igazgatója szervezte.

Az ifjabb együttesek kategóriájában kilenc zenekar, míg a másikban tizenegy lépett fel, köztük a cseh big bandeken kívül lengyel, szlovén, szlovák, német és magyarok csapatok.

A fesztivál három napja alatt három koncertje volt a cívisvárosi zenekarnak. A versenyprogram nagy sikert aratott. Nemcsak a közönség, hanem a zsűri is díjazta a hallottakat, a Debrecen Big Band a kategóriájában 1. helyezést ért el. Ezen túl az a megtiszteltetés érte zenekart, hogy egyedüli big bandként meghívást kapott a németországi „Szász-Svájc kapu”-jaként említett Pirnába, ahol egy nagyszabású fesztiválon lépett fel és rengeteg gratulációból meríthetett erőt.

Mindennek ellenére…

Szüksége is volt rá, mert a szerepléseket több negatív tényező is befolyásolta. Az énekes Tornyossy Szofia egy nappal az indulás előtt mondta le a fellépést, a csoport táncosát munkahelyi elfoglaltsága akadályozta abban, hogy társaival tartson, és egy tragikus haláleset is beárnyékolta. Ennek ellenére a zenekar mindent megtett azért – a felkészülés alkalmával, és a koncerteken is – , hogy minél jobb produkciók hangozzanak el a cseh és német színpadokon. Mint azt a zenekar vezetője Daróczi László levelében írta: „Köszönetet szeretnénk mondani vendégünknek, barátunknak, Zsemlye Sándornak, Zöminek, hogy elutazott velünk erre a hosszú útra, és nagyszerű szólóival színesítette műsorunkat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában