Helyi közélet

2015.08.31. 17:26

Interneten árulták a Hajdúsági Múzeumban bemutatott műkincset

Hajdúböszörmény - Interneten árulták a milliókat érő bronztárgyat.

Hajdúböszörmény - Interneten árulták a milliókat érő bronztárgyat.Nem megszokott körülmények között került a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum tulajdonába az a bronzvödör – az úgynevezett szitula – amelyet a hétfői sajtótájékoztatón mutattak be az érdeklődőknek. Egy magyar műkincsgyűjtő külföldre szerette volna értékesíteni az edényt az interneten, amelyre felfigyeltek, hiszen díszítése, motívumai és kidolgozása alapján nyilvánvalóan kapcsolatba hozható a böszörményi kinccsel. A több ezer éves, nagyméretű, húszmillió forintra becsült értékű bronzkori lelet előkerítésében nem csak a hazai, de a nemzetközi hatóságok is közrejátszottak, míg végül visszaszerezték az illegálisan eltulajdonított kincset.

A páratlan értékű lelet a Csege-halom környéki szenthelyhez köthető, ahonnan korábban már feltártak kardokat, sisakokat és díszes bronzedényeket. A szitula segíthet olyan kérdések megválaszolásában a Kárpát-medence legizgalmasabb leletegyüttesével kapcsolatban, hogy mely népek éltek a térségben a bronzkor idején, illetve valóban létezett-e olyan szenthely, ahol a különleges, vallási szertartásokat lebonyolították. A gyűjtemény többi eleme ezt a gyanút erősíti, hiszen ugyanazon a helyen lettek a föld alá helyezve. A kincsek legújabban felfedezett darabját felújítás és állagmegóvás után rövidesen kiállítják a múzeumban.

Kiss Attila, a település polgármestere kiemelte, hogy helyes lépés volt a múzeumokat városi fenntartásúvá tenni, hiszen jobban működnek, számos múzeumhoz köthető esemény, tábor és egyéb program színesíti a város életét, amelyekre korábban évtizedekig nem volt példa.

HBN - Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában