Helyi közélet

2015.08.28. 11:01

Áldatlan állapotok a Délibáb utcában

Debrecen - Kellene az aszfaltcsík, de ahhoz csak kevesen akarnak területet adni.

Debrecen - Kellene az aszfaltcsík, de ahhoz csak kevesen akarnak területet adni.

Számos keskeny, aszfaltozatlan utca van Debrecenben, ám az ott lakókban csak kevés a hajlandóság, hogy telkükből területet ajánljanak fel a köznek. Enélkül azonban nem készülhet el a szilárd burkolat.

Ide tartozik a Délibáb utca is, ahonnan az egyik lakó írt szerkesztőségünknek levelet az áldatlan állapotokról. Mint írja, esős időben járhatatlan az utca, bár valami már elkezdődött, de számára érthetetlen okok miatt az utcának egy részét aszfaltozták le. Az alapvető probléma itt is, hogy nem áll rendelkezésre a teljes területen az út megépítéséhez a szabványoknak megfelelő szélességű közterület.



Kevesebb, mint 23 százalék

A Délibáb utca közterületi része a Nagybotos utca irányából a Gohér utcánál körülbelül 2,4 méter szélességűre csökken, a Gohér és a Vág utca közötti szakaszon pedig, a Vág utca felől mintegy 31,5 méter hosszt kivéve megint nem közterület, tehát ezeken a részeken egyrészt nem biztosított a szabályozási terv szerinti szélesség, valamint nincs önkormányzati tulajdonban a terület – válaszolta a szilárd burkolatú út hiánya felől érdeklődő kérdésünkre a polgármesteri hivatal. Majd levelüket azzal folytatták, hogy a szabályozási terv szerinti utcaszélesítéshez szükséges ingatlanrészek megszerzésére a Városépítési Osztály 2014 tavaszán már tett lépéseket. Akkor írásban kereste meg a Délibáb, valamint a Gohér utcai (útépítési beruházással érintett) ingatlanok tulajdonosait, hogy megismerje, kik azok, akik leadnák a szélesítéshez szükséges területet a közterület javára. A lakosság kevesebb mint 23 százaléka mutatott tárgyalási szándékot önkormányzattal a területek megszerzése kapcsán.

Az útügyi hatóság csak abban az esetben ad ki építési engedélyt a szilárd burkolatú út építésre, ha ahhoz megvan a szükséges terület, illetve a kivitelezés nem kezdhető meg idegen terület érintettsége esetén. Az útépítés előkészítési munkálatait (tervezés, engedélyezés) is csak akkor kezdheti a város, ha az útépítéshez megvan a szükséges terület.

HBN–KZS


Hiába törekszik a város

Debrecenben egyébként sok olyan utca van még, ahol hasonló a lakosok igénye a szilárd burkolatú út kialakítására, de amikor a terület biztosítása szóba kerül, akkor már sokkal kevésbé megértőek az emberek. Az önkormányzat megfelelő együttműködés hiányában hiába törekszik arra, hogy ezek a helyzetek megoldódjanak, az érintett lakosok hozzájárulása nélkül nem tud előre lépni. Amennyiben az önkormányzattól független probléma megoldódik, akkor azt követően megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy a területen elkészülhessen a szilárd burkolatú út.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában