Helyi közélet

2015.08.13. 14:58

A macikávé alapanyaga

Debrecen - A Terepszemle Stúdió elárulja, hogyan készítsünk italt a növényből.

Debrecen - A Terepszemle Stúdió elárulja, hogyan készítsünk italt a növényből.

A nyáron szárazra tikkadt kaszálókon a gyér augusztusi esők is előcsalogatják azokat a virágos növényeket, melyekkel a kaszálás előtt júniusban is találkozhattunk. Ezt a jelenséget másodvirágzásnak nevezzük és sok kétéves vagy évelő növénynél megfigyelhetjük. A szár visszavágása és a száraz időszak utáni csapadék a két fő kiváltó oka a nyár végi „tavasznak”. Ilyen kétszer virágzó növényünk a halványkék virágú katáng, vagy népies nevén katángkóró is.

Gyógyhatású

A kóró nevet a réteket járó emberek a még zöld állapotában is erős, szinte fás szára miatt adták neki. Mint sok más hazai növényünknek, úgy a katángnak is számtalan gyógyhatása van, ezt már az egyiptomi Ebers-tekercsek is említik. Dioszkoridész gyomorerősítésre ajánlotta. Plinius frissítő hatásúnak, Szent Hildegard emésztésjavítónak tudta. És nem is tévedett egyikőjük sem, hiszen étvágyjavító, emésztést könnyítő, epehajtó, vízhajtó és tisztító hatása mellett a macikávé vagy cikóriakávé alapanyaga is lehet. A fészkes virágzatúak családjába tartozó mezei katáng Eurázsiában, a Mediterráneumban honos, hazánkban gyakori előfordulású évelő növény, de leginkább az Alföldön találkozhatunk vele. Elágazó szára 50-150 centiméter magas. A virágok egyenként vagy kettesével nyílnak, viszont csak délelőtt, a felső levelek hónaljából fejlődnek, színük kék, ritkábban fehér vagy rózsaszínű. A gyerekek által is fogyasztható pótkávé ital íze ismerős lesz, koffeintartalma viszont nincs. A növény gyökerét sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 Celsius-fokon 1-2 óra alatt süssük aranybarnára. Amikor kihűlt, kávédarálóban őröljük meg. Ha kész az őrlemény, akkor a bolti cikória kávéhoz hasonlóan készíthetjük el saját italunkat.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában